O expoziție la Viena revine asupra „obsesiei freudiene” din lucrările lui Dalí și a interpretării viselor
O nouă expoziție la Viena, „Dalí-Freud An obsession”, revine asupra obsesiei mărturisite, în anii formării de Salvador Dalí, pentru scrierile lui Sigmund Freud, în care artistul spaniol și-a găsit sursa inspirației sale suprarealiste.
Prin intermediul a o sută de obiecte, picturi, fotografii, filme, cărți, scrisori și opere de tinerețe „pe care nu le vedem des”, potrivit directoarei Stella Rollig, Muzeul Belvedere demonstrează influența considerabilă pe care a avut-o Sigmund Freud (1856-1939) asupra artistului spaniol Salvador Dali (1904-1989).
Fantasme și frici, transpuse în tablouri
Traducerea în limba lui Cervantes a cărții „Interpretarea viselor” i-a permis lui Dalí, pe atunci student la Madrid, să înțeleagă „fantasmele, fricile, dorințele și frustrările lumii sale interioare și să fie încurajat să le transpună în tablouri”, explică curatorul Jaime Brihuega, care a prezentat expoziția săptămâna trecută.
Expoziția arată, de exemplu, „Lebede reflectându-se ca elefanți”, un ulei pe pânză pictat cu ajutorul unei metode din psihanaliză, care exprimă o impresie irațională. Dalí a avut o singură idee: să-i facă o vizită celebrului doctor. În trei rânduri, el va călători cu acest scop în Austria. Datorită scriitorului Stefan Zweig, dorința sa va fi îndeplinită în 1938, la Londra, unde Freud a fugit de naziști. Această întrevedere va marca finalul perioadei sale freudiene. Mai târziu, cu privire la suprarealism, mișcare care explorează inconștientul, el va spune: „Sigmund Freud ne-a arătat calea”.
Regele și regina Spaniei vor vizita luni, 31 ianuarie, această expoziție intitulată „Dali-Freud, o obsesie”, ce va fi deschisă până pe 29 mai și care va marca și redeschiderea Lower Belvedere, o parte a muzeului închisă pentru lucrări de renovare care au durat un an și jumătate.
Foto credit: belvedere.at