Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O fostă închisoare din Tanger a fost transformată în muzeu de artă contemporană
muzeu tanger

O fostă închisoare din Tanger a fost transformată în muzeu de artă contemporană

Închisoarea civilă Kasbah, Tanger, închisă de la începutul anilor ’70, găzduiește de acum un muzeu de artă modernă. Prima expoziție este dedicată artei din nordul țării, bastion al reînnoirii artelor plastice și vizuale.

Un loc al „disperării” devenit loc al „speranței”, a spus Mehdi Qotbi, artist și președinte al Fundației Naționale a Muzeelor din Maroc. Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a acestei fundații, un nou spațiu dedicat artelor contemporane nord-marocane a fost deschis pe 23 decembrie în centrul Tangerului, între zidurile vechii închisori din Kasbah, scrie Le Figaro.

Reabilitarea sitului

Acest nou muzeu este amplasat pe vechea închisoare Kasbah, construită începând cu secolul al XVII-lea. Este una dintre componentele majore ale Palatului omonim, a subliniat Abdelaziz El Idrissi, directorul muzeului de artă modernă și contemporană Mohammed VI, în timpul vernisajului primei expoziții intitulate „L’école du Nord”.

Închisoarea civilă și-a încheiat activitatea în anii 1970. A urmat un proces de reabilitare și de valorizare a Medina din Tanger, cartier istoric al orașului situat aproape de port.

Proiectul urmărește în primul rând reabilitarea sitului, salvându-i autenticitatea, a explicat Mzibra Hajar, șefa proiectului din cadrul Agenției de promovare și dezvoltare a Nordului (APDN), potrivit site-ului maptanger.com.

Locul este rodul unei munci susținute a arhitecților și scenografilor care au dorit să păstreze această bijuterie arhitecturală și istorică pentru a îmbogăți oferta culturală și muzeală a celui mai mare oraș cosmopolit din Maroc.

Prima expoziție este dedicată „Școlii din Nord” și se referă la artiștii care au adus tehnicile și cunoștințele lor în Maroc, având un rol privilegiat în relațiile dintre Africa și Europa în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Această expoziție de 70 de opere de artă, provenite din colecția Fundației Naționale a Muzeelor din Maroc și câteva împrumutate de la Ministerul Culturii și de la Academia Regală, onorează specificul cultural al acestei regiuni, cu artiști precum

Mohamed Serghini, Mohamed Ataallah, Mekki Meghara sau Abdelkrim Ouazzani. Artiști din aceeași generație care au fost printre primii care au studiat la Institutul Național de Arte Frumoase din Tétouan, participând la renașterea artelor plastice și vizuale în Nord, bastion al creației artistice marocane.

Foto credit: Musée la Kasbah des cultures méditerranéennes de Tanger