Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  O grădină a iubirii, în viziunea lui Rubens
grădina iubirii, rubens, prado

O grădină a iubirii, în viziunea lui Rubens

Opera de artă „Grădina iubirii/ El jardin del amor”, pictată de Peter Paul Rubens între anii 1630 și 1635, după ce s-a căsătorit cu cea de-a doua și ultima soție, Helena Fourment, se află în Galeria Centrală a Museo del Prado.

Este una dintre cele mai mari transpuneri ale lui Rubens ca pictor, după cum spune Alejandro Vergara, istoric de artă – demonstrând capacitatea sa de a crea imagini ale unei bucurii de a trăi legate de dragoste și inspirate de literatura antică și de arta renascentistă, în principal de Tițian.

Această lucrare este apropiată de „Il Baccanale degli Andrii” și de „Ofrenda a Venus”. Printre caracteristicile pe care le împărtășește cu aceste picturi se numără amestecul de personaje mitologice și reale, statuia lui Venus care domină scena, micii îndrăgostiți care plutesc deasupra ei, cadrul natural, atmosfera senzuală și conotațiile sexuale, prezența muzicii și dimensiunea relativă a figurilor din compoziție. Una dintre femeile prezente în adunare, îmbrăcată în albastru, seamănă izbitor cu Helena Fourment.

Rubens era familiarizat cu cele două lucrări ale lui Titian, cel mai probabil prin intermediul unor copii (acestea nu ajunseseră încă în Spania atunci când el a vizitat țara pentru ultima dată în 1628-1629), și a pictat versiuni ale acestora în aceeași perioadă în care a pictat „Grădina iubirii”. În acest tablou, artistul flamand a asimilat pe deplin influența maestrului venețian. Ideea de iubire prezentă aici are legătură cu viața personală a lui Rubens, care a rămas văduv în 1626 și s-a căsătorit cu Helena la sfârșitul lui 1630, când ea avea șaisprezece ani, iar el cincizeci și trei. Zece ani mai târziu, artistul a murit. „Grădina iubirii”, cu puternic aer autobiografic, a rămas în atelier până la moartea sa.

Atelierul lui Peter Paul Rubens (Sieguen, Germania, 1577 – Anvers, Belgia, 1640) este recreat într-o expoziție la Muzeul Prado ce cuprinde aproximativ 30 de lucrări, inclusiv picturi ale maestrului, lucrări ale asistenților lui și unele realizate în colaborare.

Peter Paul Rubens a fost cel mai de succes pictor din Europa primei jumătăți a secolului al XVII-lea și unul dintre cei mai productivi – aproximativ 1.500 dintre lucrările lui au supraviețuit. Muzeul Prado deține cea mai mare colecție de picturi Rubens – aproximativ 90 – și aproape toate provin din colecțiile regale spaniole. Majoritatea sunt expuse permanent.
„El taller de Rubens” e deschisă până la 16 februarie 2025, în clădirea Villanueva a muzeului madrilen.

Credit foto: Muzeul Prado

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.