Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O licitație modestă de artă modernă Sotheby’s a generat 224 milioane de dolari
marc chagall

O licitație modestă de artă modernă Sotheby’s a generat 224 milioane de dolari

Licitația Sotheby’s dedicată artei secolului XX a obținut 224 de milioane de dolari în timpul unei ore și jumătate, luni, la sediul casei de pe York Avenue.

Cele 31 de loturi au generat un preț colectiv de 190 de milioane de dolari, fiind sub estimarea minimă de 200 de milioane de dolari estimată de casă înainte de vânzare.

Șase loturi au fost retrase, în timp ce aproape jumătate dintre loturi au fost susținute de garanții financiare.

Vânzarea a marcat cea de-a doua săptămână din sezonul de licitații de toamnă de la New York, care până acum s-a evidențiat prin adjudecarea a 31 de lucrări din colecția Emily Fisher Landau la Sotheby’s, care a adus 406 milioane de dolari și o vânzare de 640 de milioane de dolari de artă din secolul XX la Christie’s, stabilind mai multe recorduri.

Performanță modestă

În ciuda acestui succes, vânzarea din 13 noiembrie a fost o performanță mai modestă. Condusă de Michael Macaulay, un specialist în artă contemporană, licitator la Sotheby’s, sesiunea a cuprins lucrări de Pablo Picasso, Salvador Dali, Alberto Giacometti și Rufino Tamayo, printre alții, care au fost adjudecate la prețuri mai mici decât estimările lor minime.

O lucrare a Heddei Sterne, care a murit în 2011 și a cărei afiliere cu Școala de la New York este mai puțin cunoscută pe piață, a stabilit însă un nou record pentru artistă.

Una dintre cele mai bune performanțe ale serii a fost „Le Moulin de Limetz”, o pictură din 1888 a lui Claude Monet vândută de urmașii industriașului Potter Palmer din Chicago. După o luptă acerbă din partea ofertanților la telefon cu specialiștii și în sală, tabloul a fost adjudecat cu 21,5 milioane de dolari, cu mult peste estimarea maximă de 18 milioane de dolari, sau 25,6 milioane de dolari cu taxe.

Un tablou din 1924 al lui Marc Chagall intitulat „Au-dessus de la ville” a fost vândut, după un război al ofertanților, pentru 13,3 milioane de dolari, peste estimarea minimă de 12 milioane de dolari, ajungând la 15,6 milioane de dolari cu taxe.

la patience, bathus

„La Patience”, Bathus, Sotheby’s

Un alt punct culminant a fost „La Patience”, o pictură din 1948 a lui Balthasar Klossowski de Rola, cunoscut mai degrabă sub numele de Balthus, care a fost retrasă de la Institutul de Artă din Chicago. Estimată să se vândă între 12 și 18 milioane de dolari, lucrarea o înfățișează pe tânăra Jeanette Aldry. Lucrarea a fost adjudecată cu puțin peste estimarea minimă de 12,5 milioane de dolari și a fost vândută la un preț final de 14,7 milioane de dolari – marcând al treilea cel mai mare preț obținut pentru artistul francez la licitație.

În urma vânzării lui Balthus, o lucrare pe hârtie fără titlu din 1968 a lui Mark Rothko a fost vândută cu 20,5 milioane de dolari, depășind cu mult estimarea minimă de 7 milioane de dolari.

Încasările din vânzare, care au ajuns la 23,9 milioane de dolari cu tot cu taxe, au fost direcționate în beneficiul Memphis Brooks Museum of Art, pe care familia filantropului Pitt Hyde îl finanțează prin intermediul unei fundații.

Pânza „The Bell” (Clopotul) din 1952 a lui Philip Guston s-a numărat printre cele șase lucrări retrase înainte de vânzare. Estimată între 6 și 8 milioane de dolari, lucrarea a apărut în cadrul expoziției „Phillip Guston Now”, care a călătorit la Muzeul de Arte Frumoase din Boston și la Muzeul de Arte Frumoase din Houston. Proprietarul său, Aaron Fleischman, administrator al Met și colecționar din Miami, care deține lucrarea din 1990, a declarat pentru ARTnews că intenționează să vândă lucrarea după ce a decis să nu o doneze unui muzeu.

Vânzarea pânzei „Roads #7” a Heddei Sterne din 1956, prezentată ca lot de deschidere a serii, a atras atenția asupra unuia dintre artiștii mai puțin cunoscuți. Sterne, membră activă a pictorilor Școlii de la New York și subiect al expoziției „Women in Abstraction” din 2021 de la Centre Pompidou, nu este un nume foarte cunoscut în circuitul de licitații. Această vânzare a marcat prima apariție a unei lucrări de Sterne. Oferta câștigătoare pentru tablou, urmărită de patru colecționari prin telefon, a revenit în cele din urmă unei femei din sală. Lucrarea a fost adjudecată la un preț de 650.000 de dolari, depășind estimarea maximă de 600.000 de dolari. Rezultatul final de 818.000 de dolari a stabilit un record pentru artistă.

Agitația în jurul pictorițelor de la mijlocul secolului trecut, care a fost evidentă în sezoanele anterioare, s-a răcit în mod notabil în ultima vreme. Cu toate acestea, spre finalul vânzării, Julian Dawes, un specialist în artă impresionistă și modernă din cadrul Sotheby’s New York, a obținut licitația pentru un tablou în ulei al lui Remedios Varo intitulat „Astro errante” (1961). Tabloul, care înfățișează o stea antropomorfizată care apare sub forma unei figuri feminine care emite raze de lumină, a depășit estimarea de 1,2 milioane de dolari, fiind adjudecat la 1,7 milioane de dolari cu taxe. Recordul actual al lui Varo, de 6,2 milioane de dolari, a fost stabilit în 2020.

Foto credit: „Au-dessus de la ville”, Marc Chagall, Sotheby’s