Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O lucrare de Rubens din colecția MNAR, împrumutată pentru o expoziție în Genova
portretul giovannei spinola pavese, rubens, mnar

O lucrare de Rubens din colecția MNAR, împrumutată pentru o expoziție în Genova

Muzeul Național de Artă al României a anunțat că a împrumutat „Portretul Giovannei Spinola Pavese”, de Peter Paul Rubens, pentru o expoziție internațională dedicată perioadei genoveze a artistului flamand, deschisă la Palazzo Ducale din Genova în perioada 6 octombrie 2022 – 22 ianuarie 2023.

Portretul din Galeria de Artă Europeană a MNAR nu este singura pictură împrumutată de muzeu pentru expoziții internaționale. Recent, a fost anunțat că o altă lucrare din aceeași galerie, „Portretul cântăreţului Carlo Broschi numit Farinelli”, realizată în 1735 la Londra de pictorul italian Jacopo Amigoni (1682-1752), participă la o expoziție deschisă la Bundeskunsthalle Bonn dedicată lumii fascinante a operei, intitulată „Die Oper is tot – es lebe di Oper!” (Opera a murit – Trăiască opera!). Expoziţia are loc în perioada 30 septembrie 2022 – 5 februarie 2023.

Patru decenii de la „Palatele genoveze” al lui Rubens

Expoziția din Genova este un eveniment care marchează 400 de ani de la publicarea de către Rubens, la Anvers, a „Palatelor genoveze” (1622), un amplu volum de arhitectură cu planurile și fațadele fastuoaselor palate din Strada Nuova (azi Via Garibaldi), cele care l-au fascinat pe artist și au reprezentat timp de secole repere simbol ale bogăției genoveze, explică reprezentanții Muzeului Național de Artă al României.

Curatoriată de două nume faimoase în cercetarea rubensiană, Nils Buttner și Anna Orlando, expoziția își propune să-l prezinte pe marele pictor flamand din perspectiva relațiilor sale amicale și diplomatice cu marii mecena ai Genovei în anii petrecuți în acest oraș și în Italia (1600-1608), o perioadă definitorie pentru cariera sa artistică ulterioară.

Este prezentată astfel opera artistului flamand din perspectiva relațiilor sale cu comanditarii genovezi, cu pictorii italieni și neerlandezi care lucrau la Genova în acea perioadă și cu moștenirea culturală a orașului. Expoziția nu se limitează la spațiul dedicat ei în Palatul Ducal, ci este extinsă în tot orașul, prin intermediul unei aplicații web care poartă vizitatorii pe urmele comenzilor onorate de artistul din toate bisericile și palatele care le adăpostesc.