Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O nouă lucrare de Victor Brauner expusă în Galeria de Artă Românească Modernă a MNAR
fata si floarea victor brauner 1930

O nouă lucrare de Victor Brauner expusă în Galeria de Artă Românească Modernă a MNAR

O nouă lucrare de Victor Brauner va fi expusă din 15 februarie în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Național de Artă al României.

Lucrarea a fost donată recent de Mircea Barzuca, legatarul testamentar al pictoriței Margareta Sterian.

Aflată acum în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, pictura intitulată „Fata și floarea”, o înfățișează pe pictorița Margareta Sterian, în tinerețe, într-o viziune suprarealistă, reluând preocuparea artistului pentru fragmentarea corpului uman mutilat și pentru ocultism, anunță MNAR.

Patru lucrări Brauner din patrimoniul MNAR, expuse la Timișoara

Realizat în 1930, tabloul a fost pictat înainte ca Brauner să plece la Paris împreună cu Margit Kosch, prima sa soție. Victor Brauner și Margareta Sterian s-au cunoscut cel mai probabil prin Harry Brauner, fratele mai mic al artistului și soțul Lenei Constante, și și-au pictat reciproc portretele.

MNAR participă la expoziția „Victor Brauner: invenții și magie”, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, ce va face parte, din 17 februarie, din programul „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”.

Această amplă expoziție dedicată artistului român suprarealist va prezenta 70 de lucrări de pictură, sculptură și grafică, dintre care 4 lucrări de pictură și o lucrare de grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României: „Compoziţie”, (1929, ulei pe pânză, 54,5 x 60 cm), „Plaisir de l’objet” (1930-1935, acuarelă și tuş pe hârtie, 32,5 x 25 cm), „Compoziţie” (1930-1931, ulei pe pânză, 53,5 x 64,5 cm), „Passivité Courtoise”, (1932, ulei pe pânză, 130 x 160 cm), „Compoziţie cu portret (Autoportret)” (1937, ulei pe lemn, 10 x 9 cm).

Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” va putea fi vizitată până în data de 23 mai.

Foto credit: MNAR