O pictură de Rubens, confiscată de autoritățile italiene dintr-o expoziție din Genova
O pictură de Peter Paul Rubens estimată la 4 milioane de euro a fost confiscată recent dintr-o expoziție din Genova, în contextul unei anchete de fraudă condusă de autoritățile italiene.
Confiscarea tabloului face parte din investigația amplă a unității de patrimoniu cultural a carabinierilor privind exportul ilegal al operei în urmă cu un deceniu, a relatat agenția de știri ANSA.
Lucrarea intitulată „Hristos înviat se înfățișează mamei sale” (cca. 1612-1616) este asigurată pentru 4 milioane de euro (4,2 milioane de dolari) și a fost confiscată de poliție de la Palazzo Ducale din Genova, unde era expusă, alături de alte 18 tablouri atribuite lui Rubens, începând din octombrie. Expoziția se concentrează pe legăturile lui Rubens cu orașul.
În prezent, pânza a revenit în expoziția „Rubens in Genoa”, iar ancheta asupra proprietarilor continuă, în timp ce autoritățile investighează modul în care aceștia ar fi scos ilegal tabloul din țară în urmă cu un deceniu, în cadrul unui plan elaborat pentru a-i crește valoarea de piață.
Expoziția Rubens, deschisă la Genova până în februarie
Actualii proprietari au cumpărat lucrarea de la o familie nobilă italiană pentru 300.000 de euro, în 2012. Oficialii italieni susțin că cei doi proprietari au atribuit tabloul unui artist flamand necunoscut pentru a estima valoarea sa la o sumă mult mai mică, de 25.000 de euro, permițând acordarea licenței de export din Italia către Praga în 2014. Biroul italian de export a fost închis temporar în 2019 pe fondul unor rapoarte privind nereguli în certificările sale.
Autoritățile susțin că, în urma exportului fraudulos, proprietarii au organizat ulterior o serie de vânzări prin intermediul unor societăți străine pe care le-au înființat în străinătate. Aceste manevre financiare și eventualul împrumut al operei pentru expoziția din Genova, susține poliția, au fost efectuate pentru a crește valoarea de piață a operei. Ea va rămâne în expoziție până la închiderea acesteia, în februarie.
Foto (c) Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale