Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură destinată cândva muzeului lui Hitler, returnată 
carl blechen, the valley of mills near amalfi,, prince puckler foundation

O pictură destinată cândva muzeului lui Hitler, returnată 

Un peisaj pictat de Carl Blechen, confiscat de Gestapo în 1942 și destinat atunci muzeului pe care Adolf Hitler voia să îl inaugureze în Linz, a fost returnată moștenitorului a doi frați evrei colecționari de artă.

Fürhermuseum a rămas în faza de proiect. Scopul acestuia era să găzduiască o selecție a operelor de artă cumpărate, confiscate sau furate de naziști din întreaga Europă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Carl Blechen, un contemporan al lui Caspar David Friedrich, a fost unul dintre cei mai importanți peisagiști germani ai secolului al XIX-lea, celebru pentru idealizările sale romantice ale frumuseții naturale. Pictura sa „Valea morilor de lângă Amalfi/ The Valley of Mills near Amalfi” (cca. 1830) a fost realizată la scurt timp după o călătorie pe care a făcut-o în Italia. Pictura a fost cumpărată de dr. D.H. Goldschmidt din Berlin la începutul secolului al XX-lea și moștenită de fiii săi – Arthur, editor, și Eugen, chimist.

După pogromurile din noiembrie 1938, cunoscute și sub numele de Noaptea de Cristal, frații s-au sinucis, iar colecția lor de artă a fost moștenită de nepotul lor, Edgar Moor, care a emigrat în acel an la Johannesburg și s-a stabilit ulterior în Statele Unite până la moartea sa, în 1994. Între timp, operele de artă colecționate au rămas în apartamentul din Berlin pe care îl împărțeau unchii săi până când au fost confiscate de Gestapo în iulie 1942.

Lucrarea lui Blechen a fost acum restituită moștenitorului lui Moor de către Administrația Federală de Artă din Germania, care cercetează proactiv proveniența bunurilor culturale ale guvernului în vederea restituirii lucrărilor care au fost confiscate ilegal de naziști, în conformitate cu Principiile de la Washington, instituite în 1998.

Tabloul, redescoperit la finalul anilor ’40

După ce colecția familiei Goldschmidt a fost confiscată de naziști, tabloul de Blechen a fost cumpărat de „Comisia specială Linz” a lui Hitler în 1944 pentru a fi expus la Fürhermuseum, care ar fi făcut parte din reconstrucția orașului austriac Linz în capitala culturală a Germaniei naziste.

Opera de artă a fost depozitată la Führerbau, clădire administrativă folosită de Hitler care există încă în München, de unde a fost probabil furată în 1945, potrivit cercetărilor efectuate de Administrația Federală de Artă și de proiectul OFP din cadrul Arhivelor Statului Brandenburg. Aceasta a fost găsită de poliția judiciară din München la sfârșitul anilor 1940 și, la 10 iunie 1949, guvernul militar american a predat-o premierului bavarez Hans Ehard, împreună cu alte obiecte care nu fuseseră restituite până la acea dată.

În 1952, lucrarea a fost încredințată guvernului federal german și a devenit oficial proprietate federală, în 1960, la fel ca alte foste bunuri ale celui de-al Treilea Reich. Cel mai recent, a fost împrumutat Fundației Muzeului Prințului Pückler – Parcul și Castelul Branitz din Cottbus.

„Valea morilor de lângă Amalfi” este a 69-a operă de artă deținută de Republica Federală Germania care a fost returnată de administrație.

Credit foto: Prince Pückler Museum Foundation