Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură din Epoca de Aur olandeză furată de naziști, restituită
adam si eva, cornelis van haarlem

O pictură din Epoca de Aur olandeză furată de naziști, restituită

O pictură din Epoca de Aur olandeză furată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din colecția lui Jacques Goudstikker, proeminent comerciant de artă evreu olandez, a fost restituită lui Marei von Saher, nora și singura moștenitoare a acestuia.

Această restituire face parte dintr-o campanie de mai mulți ani pentru a reuni operele cu familia comerciantului evreu olandez.

Tabloul recuperat, „Adam și Eva”, atribuit lui Cornelis van Haarlem, artist olandez din secolul al XVI-lea, fusese donat recent Musée Rolin din Autun, aflat în centrul Franței.

„În timpul evaluării tabloului la muzeu, o etichetă cu numele Goudstikker găsită pe spatele picturii a ridicat semne de întrebare cu privire la proveniența sa. În urma unei inspecții amănunțite, a fost descoperit că «Adam și Eva» este una dintre cele mai mult de 1.300 de picturi care fuseseră furate din colecția lui Goudstikker”, se arată într-un comunicat emis de firma de avocatură în domeniul artei Kaye Spiegler, care a ajutat familia lui Goudstikker să recupereze lucrarea.

Cei care au donat opera de artă nu cunoșteau istoria tabloului și, cu ajutorul muzeului, au fost puși în contact cu Von Saher pentru a o anunța de descoperire. „Este esențial ca muzeele din întreaga lume să adopte protocoale stricte referitoare la stabilirea provenienței pentru a ajuta în căutarea continuă a operelor de artă care au mai rămas în urma furturilor comise de naziști”, a adăugat un membru al echipei juridice a lui Von Saher.

Mai mult de o mie de lucrări din colecția Goudstikker, dobândite de Göring

Alte încercări de restituire din partea familiei Goudstikker nu au avut însă succes. În 2019, Curtea Supremă a SUA a refuzat să audieze apelul la o hotărâre care permitea Muzeului Norton Simon din Pasadena (California) să rămână în posesia a două capodopere ale lui Lucas Cranach cel Bătrân care au fost jefuite de naziști. Marei von Saher a dus o lungă luptă în instanță pentru returnarea celor două tablouri, pe care muzeul a fost ulterior autorizat să le păstreze.

Aproximativ 1.100 de lucrări furate de la Goudstikker au fost dobândite de Hermann Göring, secundul lui Adolf Hitler. Unele dintre lucrările furate au fost returnate guvernului olandez, care a restituit familiei, în 2006, două sute de tablouri luate de Göring. Încă sunt căutate mai mult de 800 de lucrări dispărute, ajunse în posesia lui Göring și transportate în Germania.

Anul trecut, orașul german Trier i-a restituit lui Von Saher un tablou de la începutul secolului al XVII-lea, o pictură în ulei pe lemn din 1610 a lui Adam van Breen intitulată „Ice Skating”. Colecționarul Martin Schunck cumpărase tabloul – probabil la o licitație – la două luni după ce a fost furat. El l-a lăsat moștenire orașului Trier în 1987.

Credit foto: Kaye Spiegler