Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O retrospectivă a creației pictorului renascentist Vittore Carpaccio, la Veneția
carpaccio, sf gheroghe și dragonul, patru scene din martirium sf gheorghe 1516

O retrospectivă a creației pictorului renascentist Vittore Carpaccio, la Veneția

O retrospectivă a creației pictorului renascentist Vittore Carpaccio va ajunge la Veneția în martie, după National Gallery din Washington, unde se află expuse în premieră în afara Italiei două picturi ale artistului.

„Vittore Carpaccio: Master Storyteller of Renaissance Venice” va fi inaugurată la Palazzo Ducale pe 18 martie.

Piergiorgio Millich, custode la Scuola di San Giorgio degli Schiavon, a declarat pentru AP: „Inițial, am ezitat puțin, pentru că să permitem acestor capodopere să iasă din mediul natural este întotdeauna un risc”.

Instituția venețiană, cunoscută ca Scuola Dalmata, deține 10 picturi Carpaccio, majoritatea sub același acoperiș de când au fost comandate artistului.

Lucrări de Carpaccio, restaurate timp de un an

Valentina Piovan a analizat lucrările și le-a restaurat timp de un an înainte de a convinge instituția că unele dintre pânze pot ajunge în siguranță la Washington.

Piovan lucrează în prezent la alte lucrări ale lui Carpaccio, la sediul instituției fondate în 1451 de un grup de venețieni ca centru social ce oferea sprijin medical și spiritual membrilor, majoritatea marinari în flota națională.

După ce flota a învins otomanii în războiaele turco-venețian, a fost recompensată generos. Astfel, a putut fi angajat unul dintre cei mai importanți pictori venețieni de la acea dată, Carpaccio, pentru a realiza o serie de lucrări dedicate Sfântului Gheorghe.

Carpaccio, de la artă la gastronomie

Clasic la Carpaccio a fost combinația de poveste și atenție la detalii. Opera lui a fost o sursă de inspirație pentru Giuseppe Cipriani, patron de restaurant venețian și proprietarul barului Harry’s, care a inventat în anii 1950 un fel de mâncare ce poartă numele pictorului.

vittore carpaccio, ordination of saint stephen, 1511

Vittore Carpaccio, Ordination of Saint Stephen, 1511

Potrivit istoriei oficiale a Harry’s Bar, Cipriani avea o clientă, contesa Amalia Nani Mocenigo, căreia doctorii îi prescriseseră o dietă strictă, fără carne gătită. Cipriani a inventat un fel de mâncare din carne de vită crudă feliată, cu un sos de maioneză și sos Worcestershire și a numit-o după pictor, în parte datorită asemănării cu roșul preferat al acestuia.

„Cred că oamenii încep să aprecieze picturile, picturile venețiene, de la începutul secolului al XVI-lea și, de asemenea, să afle poate de unde a apărut cuvântul carpaccio”, a declarat Melissa Conn, directorul biroului din Veneția al Save Venice, o organizație americană non-profit care a oferit 400.000 de dolari pentru restaurarea mai multor lucrări ale lui Carpaccio.

Credit foto: Matteo De Fina © Courtesy of Abbazia di San Giorgio Maggiore – Benedicti Claustra Onlus