Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sută de artiști, un secol de artă românească, la Castelul Cantacuzino
arta romaneascca, castelul cantacuzino

O sută de artiști, un secol de artă românească, la Castelul Cantacuzino

Expoziția „România – 100 de artiști, 100 de ani de creație”, cu lucrări din colecția av. George Șerban, este găzduită de Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni. Vizitatorii pot admira lucrări de pictură, gravură și sculptură realizate de o sută de artiști români de renume în perioada 1900 – 2000.

„A fost pentru mine, în calitate de colecționar, o mare bucurie și o oportunitate de a pune pe simeze și de a prezenta publicului peste 100 de lucrări de desen, acuarelă, litografie, gravură, tehnică mixtă, realizate de artiști români de-a lungul secolului al XX-lea. Expoziția și prezentul catalog au fost structurate în două perioade principale: 1900-1950, 1950-2000. Un capitol special este dedicat artiștilor care formează «Școala Kazar». Am în colecția mea câteva sute de lucrări realizate de artiștii acestei școli, am avut nenumărate întâlniri și discuții cu mulți dintre ei și am fost convins că, pornind de la numitorul lor comun, profesorul Vasile Kazar, și de la respectul pe care foștii săi studenți i-l poartă, putem vorbi de o adevărată școală de grafică românească, «Școala Kazar»”, a declarat avocat George Șerban, într-un comunicat remis curatorial.ro.

Brâncuși, Brătescu și Ilfoveanu

Proiectul expozițional „România – 100 de artiști, 100 de ani de creație” prezintă lucrări realizate de artiști precum Constantin Brâncuși, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Octavian Smigelschi, Samuel Mützner, Hedda Sterne, Nicolae Tonitza, Aurel Cojan,  Geta Brătescu, Marcel Chirnoagă, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Victor Brauner, Sorin Ilfoveanu, Florin Mitroi, Alin Gheorghiu și Horia Damian.

O secțiune a expoziției este dedicată reprezentanților graficii românești din Școala Kazar, ca Vasile Kazar, Ion State, Mircia Dumitrescu, Johanna Kovacs, Nicolae Săftoiu, Harry Guttman, Dan Erceanu și Ion Panaitescu.

„În integralitatea sa, expoziția se constituie ca un important eveniment de restituire a unora dintre artiștii români, dar și de promovare a celor din ultima jumătate a secolului XX”, a spus dr. Alexandru Constantin Chituță, curator si manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția „România – 100 de artiști, 100 de ani de creație” va fi deschisă până pe 9 august 2023. Biletele pot fi cumpărate de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate.