Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sută de lucrări de grafică și uleiuri donate de familia lui Corneliu Baba către Biblioteca Academiei Române, expuse
corneliu baba

O sută de lucrări de grafică și uleiuri donate de familia lui Corneliu Baba către Biblioteca Academiei Române, expuse

Expoziția „Însemnări din carnetul unui pictor”, care cuprinde 101 lucrări de grafică și pictură donate Bibliotecii Academiei Române de familia pictorului Corneliu Baba, va fi vernisată pe 4 noiembrie, la ora 13:00, în Sala „Theodor Pallady” a instituției.

Piesele ce vor fi prezentate public vin în completarea lucrărilor de grafică existente dejja în patrimoniul Cabinetului de Stampe.

Conceptul expoziției va fi prezentat de prof. univ. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, de criticul Vladimir Bulat, de Maria Albani, apropiată a familiei artistului și curator al expoziției, și de Cătălina Macovei, șef serviciu Cabinetul de Stampe.

Lucrări din perioada de maturitate artistică a lui Corneliu Baba

Tablourile și piesele de grafică expuse fac parte din perioada de maturitate artistică a lui Corneliu Baba, demonstrând predilecția pictorului pentru redarea în detaliu a psihologiei umane în autoportrete, în portretele unor personalități ale culturii din secolul trecut ca George Enescu, Yehudi Menuhin, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Maria Tănase, Constantin Tănase și ale unor colegi de breaslă, Jean Al. Steriadi și Camil Ressu.

Figurile de țărani, de muncitori, profilurile de arlechini și schițe din cunoscutul ciclu „Regele nebun“ scot la iveală tușele ferme, sugestive pentru dimensiunea socială a artei sale.

Alături de acestea, se vor afla pe simeză peisaje citadine, studii de natură moartă și eboșe din caietele de însemnări.

„Șansa picturii mele a fost tocmai ghinionul de a trăi în Est […]; printre scenariile de atâtea ori tragice ale socialului m-am strecurat cu paleta în mână, fie copil, fie tânăr romantic sau ca matur controversat în zilele acestui contorsionat sfârșit de veac […]. Viața de atelier m-a obligat să devin taciturn și solitar […]. Bătrânețea m-a găsit la același șevalet unde de când mă știu mă amăgesc cu iluzia că stăpânesc o mulțime de taine ale culorilor de pe paletă”, nota artistul în însemnările sale.

Scurtă biografie Corneliu Baba

Membru al Academiei Române din anul 1963, Corneliu Baba (1906 – 1997) s-a afirmat ca unul dintre pictorii români reprezentativi din secolul XX.

Student al lui Nicolae Tonitza la Academia de Arte Frumoase din Iași și licențiat al Facultății de Filosofie din București, Baba a fost influențat de arta lui Rembrandt, El Greco și Goya.

Stilul său este inconfundabil prin jocul clarobscurului în reprezentarea realistă a formelor și prin adoptarea unei cromatici sobre în conturarea expresivă a portretelor.

De-a lungul carierei sale, a expus la Bruxelles, Veneţia, Tokyo, Berlin, New York, la Academia de Artă din Moscova, la Academia de Artă din Viena, la Galeria Naţională din Budapesta, la Galeria „Albertium“ din Dresda, la Palazzo dei Diamanti din Ferrara.

Corneliu Baba a fost profesor al Academiei de Arte Frumoase din Iași și al Institutului de Arte plastice „N. Grigorescu“ din București.

Expoziția organizată la Biblioteca Academiei Române este însoțită de un catalog ce cuprinde lucrările nou intrate în patrimoniul bibliotecii. Ea va fi deschisă în perioada 4 – 17 noiembrie 2022 și poate fi vizitată între orele 09:00 și 14:00. Intrarea este liberă.