Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O tăbliţă de lut cu un fragment din “Epopeea lui Ghilgameş” a fost returnată oficial de SUA Irak-ului
Epopeea lui Ghilgameş

O tăbliţă de lut cu un fragment din “Epopeea lui Ghilgameş” a fost returnată oficial de SUA Irak-ului

O tăbliţă de lut cu un fragment din “Epopeea lui Ghilgameş”, în scrierea cuneiformă, a fost returnată oficial de SUA Irak-ului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi, anunţă Associated Press.

Obiectul vechi de peste 3.500 de ani şi estimat la 1,7 milioane de dolari reprezintă una dintre cele mai vechi forme de literatură, cu unul dintre cele mai vechi texte religioase, arată The Associated Press.

Ceremonia de predare a avut loc la Ministerul de Externe irakian, în prezenţa unor oficiali UNESCO, a ministrului irakian de Externe , Fuad Hussein şi a ministrului Culturii, Hassan Nadhem.

“Am putut recupera 17.926 de opere de artă din mai multe ţări precum SUA, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Olanda”, a afirmat Hussein, potrivit AP.

Tăbliţa fost descoperită în 1853 şi face parte dintr-o serie de 12 asemenea obiecte, care se aflau în ruinele bibliotecii regelui asirian Ashurbanipal

Se pare că obiectul a fost luat din Irak în 1991 şi a fost adus “în mod fraudulos” în Statele Unite ale Americii, potrivit UNESCO. De acolo, a fost achiziţionat de către Hobby Lobby şi expus într-un muzeu cu opere de artă religioasă, în 2014 iar în 2019 a fost confiscat de Ministerul Justiţiei american.

“Această restituire extraordinară este o victorie grozavă asupra celor care mutilează patrimoniul şi apoi fac trafic cu el, pentru a finanţa violenţa şi terorismul”, a afirmat directoarea UNESCO, Audrey Azoulay, în această toamnă, când a fost anunţată intenţia restituirii. Potrivit ei, acest gest va ajuta poporul irakian să se conecteze mai intens cu propria istorie.