Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Obiecte peruviene, cu dezvăluiri despre credinţele civilizaţiei antice din Anzi – expuse la British Museum
peru the guardian

Obiecte peruviene, cu dezvăluiri despre credinţele civilizaţiei antice din Anzi – expuse la British Museum

Expoziţia “Peru: A Journey in Time”, care va fi deschisă la British Museum până pe 20 februarie, prezintă noi detalii despre modul în care percepea civilizaţia din Anzi timpul, societatea şi războiul. Iar martori ale acestei civilizaţii sunt obiectele expuse, care au istorii cel puţin uimitoare.

Potrivit The Guardian, expoziţia reuneşte obiecte peruviene din arhiva British Museum şi comori care sunt prezentate pentru prima dată în Marea Britanie şi marchează 200 de ani de când Peru şi-a declarat independenţa faţă de Spania. De altfel, Marea Britanie a fost unul din primele state care au recunoscut suveranitatea noii ţări.

Obiectele, unele vechi de 3.500 de ani, relevă şi cum vechea civilizaţie din Anzi percepea timpul.

“Noi credem că trăim în prezent, trecutul e în spatele nostru iar viitorul, înainte (…) în societăţile din Anzi, trecutul, prezentul şi viitorul sunt paralele, simultane. Deci trecutul nu este îngropat, se întâmplă în acelaşi timp cu prezentul, care îl poate schimba. Şi acceptând relaţia trecut-prezent, poţi să îţi creezi un viitor mai bun”, a explicat co-curatorul expoziţiei, Jago Cooper, citat de The Guardian.

De asemenea, expoziţia arată şi o societate (înainte de Columb) care nu avea o istorie scrisă sau un sistem monetar. “În lipsa unei culturi scrise, obiectele în sine au căpătat un simbolism şi mai mare, încărcat de cunoaştere culturală, idei şi credinţe. Multe din obiectele din expoziţie au rămas întregi pentru că au fost ofrande funerare, păstrate în morminte sigilate şi astfel sunt rezultate ale unor credinţe şi practici religioase care astfel pot fi studiate”, mai scrie The Guardian.

Credit foto: The Trustees of the British Museum via The Guardian