Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Oficiali indieni contestă un articol ce anunța o campanie amplă pentru recuperarea patrimoniului cultural din Regatul Unit
ashmolean museum oxford

Oficiali indieni contestă un articol ce anunța o campanie amplă pentru recuperarea patrimoniului cultural din Regatul Unit

Oficiali guvernamentali din India au contestat în câteva publicații și televiziuni naționale un articol al The Telegraph ce anunța o campanie amplă pentru recuperarea patrimoniului cultural aflat în Regatul Unit.

The Telegraph a relatat că India depune un efort masiv pentru a recupera din Marea Britanie artefactele furate de-a lungul anilor, însă oficiali din această țară au spus că articolul a exagerat eforturile de repatriere care se fac în prezent.

A fost susținut de cotidianul englez că eforturile de repatriere ar putea viza mii de obiecte, inclusiv Koh-i-Noor, un diamant de 105,6 carate montat în coroana reginei Elisabeta, care a fost amplasat cândva pe tronul împăraților Mughal. Unele dintre artefactele pe care The Telegraph a afirmat că guvernul indian le are în vedere se află în colecțiile British Museum și Victoria and Albert Museum, ambele din Londra, și ale Ashmolean Museum din Oxford (foto).

Potrivit Telegraph, cererile de repatriere a acestor obiecte și a multor altora ar urma să fie făcute de diplomații din Marea Britanie, în conformitate cu un dicton al premierului indian Narendra Modi, a cărui agendă naționalistă hindusă a fost controversată, atât în India, cât și în străinătate. Archaeological Survey of India, un organism guvernamental care supraveghează aspectele legate de patrimoniul cultural, ar urma să fie însărcinat cu facilitarea eforturilor.

The Telegraph a citat oficiali de la New Delhi și l-a citat pe Govind Mohan, secretar al Ministerului indian al Culturii, care a declarat: „Este de o importanță uriașă pentru guvern. Ideea principală a acestui efort de repatriere a artefactelor Indiei vine din angajamentul personal al premierului Narendra Modi, care a făcut din acest lucru o prioritate majoră”.

Articolul Telegraph, neschimbat după noile declarații

În zilele care au urmat raportului, alte publicații au publicat articole care păreau să îl contrazică. The Hindu a citat guvernul indian spunând: „De asemenea, nu este adevărat că resursele ministeriale și diplomatice sunt mobilizate pentru a asigura returnarea a mii de artefacte din Marea Britanie”. Cu toate acestea, guvernul a precizat: „India rămâne angajată să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a construi legături de cooperare, în care istoria noastră comună este un pilon important, dar nu singurul.”

Între timp, NDTV a relatat că diamantul Koh-i-Noor nici măcar nu a fost menționat de oficialii guvernamentali citați de Telegraph, a cărui poveste nu s-a schimbat de la publicare.

Chiar dacă unele publicații indiene au pus sub semnul întrebării articolul apărut în Regat, unele au rămas optimiste cu privire la ceea ce ar putea reieși din el. The Guardian l-a intervievat pe Sathnam Sanghera, un jurnalist care a scris despre colonialism și Marea Britanie, care a declarat cu fermitate că diamantul Koh-i-Noor va ajunge în cele din urmă înapoi în India.

„În următorii 10 ani, situația se va schimba total”, a spus Sanghera, referindu-se în general la atitudinea față de instituțiile din Marea Britanie care dețin patrimoniul cultural. „Tinerii britanici au aceeași părere despre prada aflată în muzee ca noi despre animalele din grădinile zoologice. Nu le vine să creadă că este permis. Cred că este inevitabil”.