Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Olanda a înapoiat Mexicului mai mult de 220 de artefacte prehispanice
inah, mexic, artefacte

Olanda a înapoiat Mexicului mai mult de 220 de artefacte prehispanice

Olanda a înapoiat Mexicului 223 de artefacte prehispanice, grație „cooperării active” dintre cele două națiuni, a anunțat săptămâna trecută Ministerul de Externe al Mexicului.

Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH), care supervizează conservarea și expunerea patrimoniului arheologic al Mexicului, a transmis că cele 223 de piese prehispanice returnate de Olanda datează din diferite perioade care se întind din secolul al XIII-lea î.e.n. până în secolul al XVI-lea e.n. Piesele provin din diferite culturi din toate colțurile țării.

Acordul cu Olanda este cel mai recent dintr-o campanie a guvernului mexican de a-și recupera patrimoniul cultural din colecțiile muzeelor și din casele de licitații din întreaga lume.

Campanie a Mexicului pentru patrimoniu

În 2018, administrația președintelui mexican Andres Manual Lopez a lansat #MiPatrimonioNoSeVende (#MiHeritageIsNotForSale), o mișcare menită să descurajeze oamenii să cumpere și să vândă artefacte prehispanice și precolumbiene, explicând semnificația acestora pentru mândria indigenă și națională. Până în prezent, mișcarea a ajutat la returnarea a circa 9.000 de artefacte din întreaga lume.

În luna august, Alejandra Frausto Guerrero, ministrul mexican al Culturii, a explicat motivațiile mișcării într-o declarație oficială, afirmând că această chestiune se referă la „restituirea demnității celor care au fost întotdeauna privați și discriminați, a culturilor care au rezistat 500 de ani și care sunt în viață și care merită să fie recunoscute în măreția trecutului lor”.

Guerrero a declarat că administrația lucrează cu trei strategii: „predarea voluntară”, care sensibilizează publicul cu privire la subiectul restituirii, „confiscările” prin intermediul legii și „anularea licitațiilor” de artefacte.

În luna noiembrie, INAH a denunțat o licitație din Paris care a oferit peste 60 de artefacte arheologice precolumbiene, îndemnând casa de vânzări să „reflecteze asupra codurilor etice în jurul comercializării bunurilor culturale jefuite care contribuie la deposedarea culturală”. La momentul respectiv, oficialii mexicani au citat o lege din 1934 din țară care interzice exportul de obiecte mexicane de importanță arheologică. Cu toate acestea, legislația nu se aplică în afara Mexicului, lăsând adesea soarta artefactelor în mâinile vânzătorilor la licitație.

Credit foto: INAH