Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Omagiu lui Andy Warhol și dezbateri, la Festivalul Internațional de Film Experimental București
double bill andy warhol sleep #2 radu jude still 2

Omagiu lui Andy Warhol și dezbateri, la Festivalul Internațional de Film Experimental București

Omagiu lui Andy Warhol, întâlniri cu cineaști, sesiuni de Q&A cu publicul și dezbateri se regăsesc în programul celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF, care debutează în 24 septembrie și are loc timp de șase zile în mai multe spații din Capitală.

Festivalul începe cu două proiecții în avanpremieră ale filmului „TWST / Things We Said Today”, realizat de Andrei Ujică. După premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în afara coompetiției, filmul va putea fi văzut de publicul BIEFF, în premieră națională, la gala de deschidere, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie, dar și de la ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco.
Proiecția de la Cinemateca Eforie va fi urmată de o discuție cu regizorul Andrei Ujică.

twst, andrei ujică

TWST, de Andrei Ujică

În perioada 24 – 29 septembrie, cinematografele Cinemateca Eforie, Cinema Union și Cinema Elvire Popesco vor găzdui proiecții în premieră ale unora dintre cele mai curajoase experimente cinematografice ale anului, dar și întâlniri eveniment cu cineaști, artiști și profesioniști reputați ai industriei cinematografice internaționale. Publicul va avea ocazia să discute cu invitații ediției în cadrul sesiunilor de Q&A programate după proiecții, dar și în cadrul unor paneluri și dezbateri speciale.
Biletele pot fi cumpărate de pe eventbook.ro.

Paneluri și dezbateri speciale

„A Fidai Film” și discuție cu Delia Grosu, cercetătoare în studii decoloniale și studii ale memoriei  – vineri, 27 septembrie, ora 20:30, Cinema Union

Un film de montaj care respinge narațiunile oficiale ale ocupației și le transformă într-un gest de rezistență împotriva înlocuirii, ștergerii istoriei și culturii palestiniene, lungmetrajul „A Fidai Film”, semnat de regizorul palestinian Kamal Aljafari, unul dintre cei mai importanți cineaști experimentali ai momentului, se va bucura de o proiecție specială în cadrul BIEFF. Folosindu-se de o arhivă de film palestiniană din Beirut jefuită și distrusă în 1982, Kamal Aljafari explorează memoria vizuală a acestui jaf și re-apropiază imaginile aflate acum în mâinile arhivelor israeliene. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție între Flavia Dima, critic de film și curator asociat al BIEFF, și Delia Grosu, cercetătoare în studii decoloniale și studii ale memoriei, despre felul în care este reprezentată Ocupația Palestinei, Nakba și despre cinema ca act de rezistență împotriva ștergerii istoriei palestiniene.

„Grand Theft Hamlet” și discuție cu lectorul universitar Andrei Nae – sâmbătă, 28 septembrie, ora 15:30, Cinema Elvire Popesco

Publicul BIEFF are ocazia unică de a vedea în cinema „Grand Theft Hamlet”, de Pinny Grylls & Sam Crane, un documentar considerat neortodox care urmărește punerea în scenă a producției „Hamlet” în interiorul jocului Grand Theft Auto. Prezentat în programul de tip focus „Machinima: Gamepad Filmmaking”, dedicat legăturii între cinema și jocurile video, filmul va fi urmat de o discuție în jurul filmului între curatorii focusului, Vladimir Nadein și Dmitry Frolov, și Andrei Nae, lector doctor la Universitatea din Bucureşti şi lector asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, unde predă cursuri şi seminare de ludologie şi literatură engleză de secol XX şi contemporană.

Panel: Film Festival Discourse – Critical and Curatorial Approaches On Short Films, sâmbătă, 28 septembrie, ora 11:00, Random House (str. Vasile Lascăr)

Privind în special la modurile în care diferite festivaluri de film abordează formatul de scurtmetraj, acest panel reunește critici și curatori de film pentru o discuție multifațetată despre rolul festivalurilor de film în crearea unor noi discursuri despre cinema prin abordări critice și curatoriale. Panelul oferă un prilej de întâlnire între publicul local și profesioniști reputați din domeniul cinematografiei invitați anul acesta la BIEFF. Printre participanți se numără Andrea Rocco (director Flight Genova), Aleksandra Lawska (curator independent, membru al comitetelor de selecție al unor festivaluri precum FNC Montreal, Glasgow Short Film Festival, Lago Film Fest sau Short Waves) și Christopher Small (critic de film și manager editorial al Festivalului de Film de la Locarno). Participarea în bază de înscriere.

Autorii celor mai așteptate experimente cinematografice românești ale anului

„Opt ilustrate din lumea ideală” și Q&A cu regizorul Radu Jude, sâmbătă, 28 septembrie, ora 21:00, Cinema Elvire Popesco

Direct de la Locarno, „Opt ilustrate din lumea ideală” e proiectat la BIEFF. Regizat de Radu Jude și Christian Ferencz Flatz şi montat de Cătălin Cristuţiu, filmul este un documentar found-footage construit exclusiv din clipuri publicitare ale perioadei de tranziţie româneşti postcomuniste. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Radu Jude, Christian Ferencz-Flatz și Cătălin Cristuțiu.

„Double bill omagiu Andy Warhol” și Q&A cu regizorul Radu Jude, duminică, 29 septembrie, la ora 15:00, Cinema Elvire Popesco

În cadrul unui double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, vor fi proiectate „Sleep #2”, de Radu Jude (prezentat în premieră internațională la Festivalul de film de la Locarno 2024), și „Empire”, de Phil Solomon, două filme care re-imaginează în moduri creative operele omonime ale lui Warhol, folosindu-se de imagini captate cu ajutorul ecranului de calculator. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Radu Jude, moderată de curatorii focusului Machinima: Gamepad Filmmaking, Vladimir Nadein și Dmitry Frolov.

„Triton” și Q&A cu regizoarea Ana Lungu, duminică, 29 septembrie, ora 17:00, Cinemateca Eforie

Întâlnirile cu cineaștii români continuă cu proiecția „Triton”, documentar al Anei Lungu, care a avut premiera mondială la festivalul FID Marseille, un film de montaj bazat exclusiv pe materiale de arhivă, imagini rare de amator filmate între al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din 1989. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Ana Lungu.

De asemenea, în 27 septembrie, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie, în cadrul competiției naționale de scurtmetraj, proiecțiile vor fi urmate de întâlniri cu regizorii  Xandra Popescu, Alex Mirutziu, Raya Ana Al Souliman, Mădălina Zaharia, iar în 28 septembrie, de la 18:30, cu Geo Barcan și Alle Dicu.

Mai mult, în competiția internațională de lungmetraj, vor avea loc întâlniri între public și o parte dintre autorii filmelor selecționate – Marta Mateus, după proiecția „Fire of Wind”, în 25 septembrie, ora 18:00, la Cinemateca Eforie; Alexandra Gulea, după proiecția „Maia – Portrait with Hands”, în 26 septembrie, ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco; și Iva Radivojević, după proiecția „When the Phone Rang”, în 28 septembrie, ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.

În plus, spectatorii vor putea participa la sesiuni de Q&A cu regizorii Felipe Casanova, Luciana Merino, Camille Vigny, Nataliya Ilchuk, Gala Hernández López, Inês Lima, Stivi Imami și Analú Laferal, autori ai unor filme incluse în competiția internațională de scurtmetraj a festivalului, care vor putea fi văzute în cadrul programelor Objects of Desire, Works and Days, Atlas of Extinction și Collonial Follies.

Mai mult detalii despre filme, program și bilete sunt disponibile pe bieff.ro.

Fotografie principală: cadru din „Sleep #2”, de Radu Jude