Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane
theodor aman

Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane

Expoziția „Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane” este găzduită de Muzeul „Theodor Aman” în perioada 15 iunie 2024 – 30 mai 2025 și va prezenta publicului obiecte din patrimoniul muzeului care au aparținut familiei și prin intermediul cărora sunt marcate mai multe etape din existenţa lui Aman.

Expoziţia temporară este curatoriată de Greta Șuteu, muzeograf în secția Artă a Muzeului Municipiului București.

Ea explică: „Amalgamul aparent divers al obiectelor ce nu par să aibă legătură unele cu altele îşi găseşte logica şi rostul când începe să se închege într-un mic univers, în care, treptat, se identifică viaţa personală a unui om ca toţi oamenii, un om numit Theodor Aman.

Dintre caracteristicile care creionează viaţa şi personalitatea complexă a acestui om, expoziţia evidenţiază doar câteva aspecte, care şi-au găsit acoperirea în obiectele ce au aparţinut familiei şi acum fac parte din patrimoniul muzeului. Astfel, vizitatorii au ocazia să-l cunoască pe Proprietarul Aman, ca şi pe Colecționarul Aman, pe Orientalistul Aman, pe Omul de lume Aman, dar şi pe Profesorul Aman şi toate aceste aspecte puse laolaltă cu multe altele vor construi, aidoma pieselor de puzzle, Personalitatea Aman”.

Obiecte expuse în premieră

Vor fi expuse obiecte în premieră, scoase din depozitele muzeului. Printre acestea se numără contractul de lucrări încheiat între Theodor Aman și antreprenorul german Franz Scheller privitor la ridicarea casei din str. Clemenței nr. 8, în care se evidențiază detaliile foarte clare și exacte ale cerințelor artistului, precum şi invitații la balurile organizate în casa Aman, liste ale invitaților, cărți de vizită folosite ca felicitări de sărbători, programul unei serate muzicale, măști de bal mascat și alte accesorii.

Expoziţia oferă acces și la corespondenţa dintre profesorul Aman şi studenţii lui, dar prezintă şi diverse dovezi de admiraţie ale studenţilor faţă de profesorul lor.

„O coloratură aparte este adusă de prezenţa consistentă a colecţiei de obiecte orientale, piese arheologice, decoraţii, monede şi diverse obiecte care aduc până la noi parfumul secolului al XIX-lea şi încearcă să construiască un mic univers – universul Omului Aman”, mai spune Greta Șuteu.

Foto: Muzeul „Theodor Aman” de Noaptea Muzeelor 2022 (c) curatorial.ro