Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere ale artei românești și povești remarcabile, într-un nou sezon Art Safari
corneliu baba pieta

Opere ale artei românești și povești remarcabile, într-un nou sezon Art Safari

Opere ale artei românești, mari maeștri și povești remarcabile se regăsesc într-un nou sezon Art Safari, care va debuta, la Palatul Dacia-România din București, pe 8 martie.

Cinci expoziții vor fi cuprinse în cel de-al 14-lea sezon, care se va încheia la 28 iulie.

„Grădinile Palatului” (8 martie – 14 aprilie) cuprinde cele mai frumoase flori ale artei românești, pictate de mari maeștri – Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Samuel Mützner, dar și de regina Maria.

„Muzeul secret” (8 martie – 26 mai), curatoriată de Leila Pârvan Rus, prezintă una dintre cele mai importante colecții de artă românească. Origginară din Topalu, de la malul Dunării, ea cuprinde lucrări de Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Ciucurencu, Dărăscu, Ressu, Iser, Piliuță.

„Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” (8 martie – 28 iulie) este curatoriată de Angelica Iacob și propune unele dintre cele mai frumoase portrete din arta românească. Aristocrat rafinat, iubitor de frumos, pictor de mare forță, cel mai mare portretist român al secolului trecut, marginalizat istoric de comuniști – Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova – 1957, New York).

„Istoria României în 100 de portrete” (8 martie – 28 iulie), curatoriată de Cornel Ilie, este o premieră. Regi, regine, conducători de țară, politicieni, sportivi, oameni de cultură și alte personalități sunt reuniți într-o expoziție cu lucrări de la importante muzee din România.

„Atelierele din Pangratti” (8 martie – 28 iulie) este dedicată străzii care a concentrat cele mai valoroase spirite artistice ale României postbelice prin prezența celebrelor ateliere. Printre cei care au creat aici se numără Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Nicodim, Gheorghe Iliescu-Călinești, Constantin Lucaci, Horia Bernea, Vasile Gorduz și Georgeta Năpăruș. Expoziția e curatoriată de Simona Vilău.

Biletele sunt deja puse în vânzare, pe artsafari.ro, la prețuri variate (de la 25 de lei, pentru o expoziție, la 120 de lei, pentru toate expozițiile). Programul de vizitare: joi – duminică, între orele 12:00 – 21:00.

În 2023, au fost organizate trei sezoane Art Safari, cel mai recent – Stars Edition – încheindu-se pe 15 ianuarie anul acesta. Ele au fost marcate de colaborări cu muzee precum National Portrait Gallery și V&A din Londra.
Pentru acest an nu a fost deocamdată precizat numărul sezoanelor și nici ce colaborări cu instituții internaționale au fost încheiate.

Imagine: „Pietà”, de Corneliu Baba