Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere de la Albertina și o retrospectivă Marcel Iancu, între noile expoziții de la Brukenthal
muzeul national brukenthal

Opere de la Albertina și o retrospectivă Marcel Iancu, între noile expoziții de la Brukenthal

Opere de artă de la Muzeul Albertina din Viena și o retrospectivă Marcel Iancu se numără între noile expoziții de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, ce vor putea fi vizitate pe parcursul verii.

Lucrări de pictură, desen, gravură, litografie și facsimil semnate de Durer, Rafael și Michelangelo, între alții, au fost aduse de la muzeul vienez, în prima colaborare a Brukenthal cu această instituție, sub titlul „Albertina & Brukenthal”.

Este o expoziţie „ce arată prietenia şi relaţia de colaborare dintre Muzeul Naţional Brukenthal din România şi Muzeul Albertina. Cred că avem multe în comun”, a transmis prof. dr. Klaus Albrecht Schröder, director general Muzeul Albertina.

durer, albertina, brukenthal

Lucrări de la Muzeul Albertina, la Brukenthal

O altă expoziție, cu fotografii și obiecte, documentează legătura papei Francisc cu țara noastră. În expoziția intitulată „Papa Francisc – pelerin în România” se află și papamobilul folosit de Suveranul Pontif în vizita de la Șumuleu Ciuc. El va putea fi văzut aici până pe 2 iulie.

„Marcel Iancu – de ce un miracol?”, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, este realizată în colaborare cu Raya Zommer Tal, director Muzeul Ianco Dada Ein Hod din Israel.

Iancu, care și-a petrecut jumătate din viață în Israel, a lăsat o mare moștenire care include picturi în ulei, desene și texte, schițe, planuri de arhitectură.

Expoziția „(R)Evolution” este dedicată avangardei anilor ’60, iar „George Banu in memorian” prezintă, în premieră, lucrări special realizate de artista Oana Maria Cajal din Canada în tehnica new media art.

Mai sunt prezentate expozițiile „The Atlas of beauty”, „Mărginimea Sibiului – zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci” și „Andrei Șaguna. 150”, care au fost vernisate anterior.

Program de vară la Brukenthal

La propunerea echipei manageriale a Muzeului Național Brukenthal, până în 27 august 2023, în zilele de vineri și sâmbătă, Palatul Brukenthal (Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească), Sala Multimedia din Casa Albastră și Muzeul de Artă Contemporană vor fi deschise în intervalul orar 12:00 – 20:00.

Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal a anunțat: „Dorim să avem un program mai flexibil de vizitare și să venim în întâmpinarea turiștilor. (…) Așadar, de la ora 12:00 până la ora 20:00, pot să viziteze Palatul Brukenthal și Muzeul de Artă Contemporană. Totodată, cei care sunt mai matinali pot vizita, până la deschiderea acestor spatii, celelate muzee deschise în intervalul 10:00 – 18:00, și anume Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul Cinegetic August von Spiess. Nu facem altceva decât să răspundem solicitărilor turiștilor de a avea un program și seara, când majoritatea spațiilor în oras sunt închise, excepție făcând restaurantele și cafenele. Totodată, amintesc faptul ca în prima joi din lună pensionari au intrare gratuită”.

Credit foto: Muzeul Național Brukenthal