Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere inedite ale lui Balthus, vândute la licitație de fiul său cel mare

Opere inedite ale lui Balthus, vândute la licitație de fiul său cel mare

Nuduri, momente de viață, flori… Iată ce sugerează cele 47 de opere ale lui Balthus din colecția privată a fiului său mai mare, Stanislas Klossowski de Rola, potrivit Le Figaro.

Loturile, fiecare cu dedicație, sunt puse în vânzare la Christie’s, exclusiv online, până pe 26 octombrie.

„Începând din anii 1980 și în fiecare an, fie cu ocazia aniversării mele, fie de Crăciun, tatăl meu mă lăsa să-mi aleg cadouri dintre desenele sale preferate, pe cele care mă emoționau cel mai mult”, scrie Stanislas Klossowski de Rola, într-un text destinat catalogului ce însoțește vânzarea.

Estimările oscilează între 2.000 și 150.000 de euro.

Lotul principal include singurul ulei pe pânză prezentat la licitație, „Portrait du colonel Baron Moritz de Watterville”. Semnat și datat din 1937, tabloul se înscrie într-o perioadă consacrată genului pentru Balthus. El desenează aici portretul prietenului său, grație căruia o va cunoaște pe viitoarea sa soție, Antoinette de Watteville, sora colonelului. Balthus îl reprezintă degajat, atât în postură, cât și în ținută, desprinzându-se de reprezentarea în mod obișnuit strictă a portretului militar. Artistul a donat portretul soției sale în 1995, care îl va transmite fiului lor, Stanislas.

În această colecție se găsesc desene pregătitoare ale celor mai cunoscute opere ale pictorului. Studiul pentru „Passage du Commerce-Saint-André”, realizat în 1954 și regăsit din întâmplare într-o carte de Stanislas, a servit drept ciornă pentru ceea ce va deveni tabloul cel mai impozant pictat de tatăl său, adică 294 cm pe 330 cm.

„Le Passage du Commerce-Saint-André” prezintă opt personaje enigmatice. Ele par să simbolizeze diferitele vârste ale vieții: tinerețea în stânga tabloului, vârsta adultă în centru și bătrânețea în partea dreaptă.

Katia și Michelina Terreri, fiicele unui angajat de la Villa Medicis, au fost principalele modele ale artistului. Balthus a ocupat postul de director la Villa timp de 16 ani, din 1961 până în 1977. Cele două surori apar în multe desene, precum în „Trois études de Michelina dans un fauteuil, estimat între 60.000 și 80.000 de euro.

Cele 46 de desene și unicul ulei pe pânză redau ansamblul creației lui Balthus: portrete, peisaje și scene de viață.

Foto credit: Christie’s, Balthus – Étude pour „Passage du Commerce-Saint-André”