Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pablo-matic, la Brooklyn Museum – „Moștenirea complicată” a lui Picasso conform unei comediante
pablo picasso

Pablo-matic, la Brooklyn Museum – „Moștenirea complicată” a lui Picasso conform unei comediante

Comedianta australiană Hannah Gadsby organizează, pentru Brooklyn Museum, o expoziție despre „moștenirea complicată” lăsată de artistul Pablo Picasso, de la moartea căruia s-au împlinit luna aceasta 50 de ani.

Expoziția „It’s Pablo-matic: Picasso According to Hannah Gadsby” va fi deschisă în această vară.

Ea va cuprinde aproximativ 100 de lucrări, multe dintre ele realizate de artiste. Expoziția se vrea o nouă privire asupra „moștenirii complicate a artistului printr-o lentilă critică, contemporană și feministă, chiar dacă recunoaște puterea transformatoare și influența de durată a operei sale”.

Printre artiste se află Mickalene Thomas, care a declarat săptămâna trecută pentru New York Times că a interacționat cu opera lui ca „o modalitate de a desființa «clubul băieților» modernist și, de asemenea, colonialismul artistic, derivat din contactul cu Africa, ce a inspirat sau a descoperit cubismul”. Pe listă este inclusă și artista germană Kathe Köllwitz, care chiar a cumpărat opere de artă ale lui Picasso pe când el era încă în viață.

Apar și câteva artiste ale căror lucrări pot părea să nu aibă nimic de-a face cu Picasso, printre care Ana Mendieta, regretata artistă de origine cubaneză cunoscută mai degrabă pentru performance-urile feministe decât pentru dialogul cu artiștii moderniști.

Aceste lucrări vor fi prezentate odată cu un tur audio realizat de Gadsby, care a lucrat la expoziție împreună cu Catherine Morris, Lisa Small și Talia Shiroma de la Muzeului Brooklyn.

Picasso, văzut ca geniu misogin

„Subliniind vocea lui Gadsby alături de cele ale multor artiste incluse, expoziția ia în considerare întrebări complexe legate de misoginism, creativitate, canonul istoriei artei și «geniului»”, se arată în descrierea expoziției.

Hannah Gadsby a atras atenția publicului în 2018, când a făcut referire la Picasso în programul special „Nanette” de la Netflix, în care l-a catalogat drept „pasionat, chinuit, geniu, om-balon”. L-a lăudat ca fiind un inovator formal, dar l-a atacat ca misogin și a continuat spunând că o încercare eșuată de a lua ca disciplină aleasă domeniul dominat de bărbați al istoriei artei a dus la o realizare: „Înțeleg această lume și locul meu în ea. Nu am unul”.

„It’s Pablo-matic” este una dintre zecile de expoziții organizate în acest an pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, pe 8 aprilie 1973. Cele mai multe dintre ele sunt laudative.