Panourile de altar ale uneia dintre capodoperele lui Piero della Francesca, reunite după 555 de ani
Cele opt panouri care s-au păstrat din polipticul de altar augustinian al lui Piero della Francesca, create între 1454 și 1469, au fost reasamblate după 555 de ani de la crearea sa, ceea ce ar putea rezolva unul dintre mistere.
Celebrul poliptic a fost creat de maestrul renascentist Italian, timpuriu, special pentru biserica augustinienilor din Borgo San Sepolcro (în prezent Sansepolcro) din orașul său natal, în apropiere de Arezzo, și cuprindea 30 de panouri, dintre care majoritatea au dispărut.
Panourile dispersate în cinci muzee
Cele opt componente cunoscute ale operei de artă au fost împrăștiate în diferite locuri de la dezmembrarea sa la sfârșitul secolului al XVI-lea.
De-a lungul istoriei sale, mai multe încercări ale muzeelor de a reuni panourile dispersate din polipticul original, aflate în cinci muzee din Europa și SUA, au eșuat. Până când Muzeul Poldi Pezzoli din Milano, grație unor împrumuturi din Marea Britanie, SUA și Portugalia, a reușit să reunească cele opt panouri cunoscute. Astfel, cel cu Sfântul Nicolae deținut de muzeul italian s-a alăturat celor patru din Colecția Frick de la New York și celor de la National Gallery din Londra, National Gallery din Washington DC și Muzeul de Artă Antică din Lisabona pentru a le expune în cadrul expoziției „Piero della Francesca and the Augustinian Polyptych Reunited”.
Directoarea Muzeului Poldi Pezzoli, Alessandra Quarto, a descris mutarea ca fiind „reuniunea secolului”, remarcând că de data aceasta a avut succes după ce a aflat că Colecția Frick va fi închisă timp de șase luni.
Expoziția prezintă patru panouri de mari dimensiuni cu sfinți pe un fundal albastru impresionant, cu un spațiu gol care marchează absența panoului central, pierdut timp de secole fără schițe sau înregistrări cunoscute care să detalieze subiectul.
Machtelt Brüggen Israëls, curatorul expoziției, a declarat pentru agenția de știri Adnkronos: „Este o expoziție miraculoasă, deoarece reunește singurele fragmente supraviețuitoare ale unui mare poliptic de Piero della Francesca, pentru prima dată în peste 450 de ani. Este cu adevărat o oportunitate unică”.
Israelul a explicat faptul că efortul de reunire a panourilor a oferit, de asemenea, oportunități valoroase de cercetare pentru a efectua investigații de diagnosticare a lor, dezvăluind unele dintre misterele care încă mai înconjurau acest poliptic.
Foto credit: Museo Poldi Pezzoli