
„Paris Noir”, expoziție care marchează 50 de ani de artă și rezistență a artiștilor de culoare
De la crearea revistei Présence Africaine la cea a Revue noire, expoziția „Paris Noir” de la Centre Pompidou reconstituie prezența și influența artiștilor de culoare în Franța din anii 1950 până în 2000. Aceasta celebrează 150 de artiști provenind din Africa, America și Caraibe, ale căror lucrări nu au fost adesea niciodată expuse în Franța.
„Paris Noir” oferă o imersiune vibrantă într-un Paris cosmopolit, un loc al rezistenței și al creației care a dat naștere unei mari varietăți de practici, de la o nouă conștientizare a identității la căutarea de limbaje artistice trans-culturale. De la abstracțiile internaționale la cele afro-atlantice, trecând prin suprarealism și figurație liberă, această călătorie istorică dezvăluie importanța artiștilor de origine africană în redefinirea modernismelor și postmodernismelor.
„Paris Noir” este centrată pe circulația artistică și rezistența anticolonială.
Expoziția prezintă patru instalații realizate de artiștii Valérie John, Nathalie Leroy Fiévee, Jay Ramier și Shuck One, ale căror lucrări îi onorează pe artiștii de culoare care au modelat istoria Franței.
Shuck One a declarat pentru Associated Press că instalația sa îi onorează pe pionieri „retrăind amintirile” figurilor de culoare care au creat Parisul negru”, punând în evidență Atlanticul negru și Caraibele negre.
Vizitatorii vor vedea lucrări ale unor artiști precum Beauford Delaney, Wifredo Lam, Harold Cousins, Bob Thompson și Georges Coran.
În căutarea libertății
Alicia Knock, curator al Paris Noir, a declarat pentru ABC News că expoziția este „o epopee incredibilă a decolonizării”. Expoziția recunoaște figurile de culoare pentru contribuțiile lor ca artiști și ambasadori culturali, profesori, poeți și filosofi. „Paris Noir” este o aluzie la pan-africanism, mișcarea naționalistă care a încurajat solidaritatea între oamenii din diaspora africană, iar expoziția va arăta solidaritățile negre care au apărut la acea vreme. „Acești artiști au contribuit la rescrierea istoriei modernismului și postmodernismului”, a spus Knock.
Curatorul asociat al expoziției, Éva Barois De Caevel, a declarat că „Paris Noir” este despre conștiința neagră și călătoriile prin istoria sclaviei, rasismului și experiențele împărtășite de artiștii negri.
Expoziția explorează perioada de după Al Doilea Război Mondial, când artiștii afro-americani au fugit din Statele Unite la Paris în căutarea libertății, atrăgând totodată atenția asupra multor artiști africani din coloniile franceze care au luptat pentru drepturi civile și justiție rasială.
„Paris Noir” este deschisă până în 30 iunie. Pe întreaga durată a expoziției, mai multe evenimente vor fi găzduite de instituții de artă, culturale și educaționale din Paris.
Expoziția este una dintre ultimele ale muzeului, înainte de o renovare de cinci ani. Aproape 40 dintre lucrările de artă prezentate în „Paris Noir” au fost achiziționate de Centrul Pompidou ca parte a colecției sale muzeale. Knock speră că acesta este începutul unei ere în care multe instituții, muzee și universități franceze să se concentreze pe acești artiști.
Foto credit: Centre Pompidou