Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Participare românească într-un amplu proiect expozițional la Varșovia
expo zacheta, varsovia

Participare românească într-un amplu proiect expozițional la Varșovia

Galeria Națională de Artă Zachęta din capitala Poloniei va găzdui, în perioada 30 martie – 18 iunie, un important și amplu proiect expozițional internațional intitulat „Spring never comes again… Children & Art in the 20th & 21st Centuries / Nu va mai fi o altă primăvară… Copiii și arta în secolele XX și XXI”.

Expoziția și activitățile colaterale, după un concept curatorial semnat de Joanna Kordjak, se vor desfășura sub patronajul EUNIC Varșovia, cu participarea mai multor institute din cluster-ul varșovian: Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac și Ambasada Austriei, British Council, Institutul Francez, Goethe-Institut, Institutul Cultural Maghiar.

Pionieri ai pedagogiei și educației alternative din prima jumătate a secolului XX

În expoziție sunt prezente atât practicile pionierilor pedagogiei moderne (Janusz Korczak, Maria Montessori sau Célestin Freinet) și educației alternative din prima jumătate a secolului al XX-lea (începând de la concepțiile moderniste, dezvoltate de Bauhaus), cât și referiri contemporane la aceste surse.

Numitorul lor comun este susținerea creativității copiilor prin interdisciplinaritate, învățarea unor abilități diverse și experimentarea realității prin intermediul simțurilor. Sunt prezentate exemple de practici artistice care includ copiii ca participanți cu drepturi depline și activi în procesul creației. Un loc important îl ocupă acțiunile cu participarea minorilor proveniți din grupuri sociale defavorizate pe considerente de apartenență etnică, situație economică sau handicap, evidențiind modul în care activitățile creative devin pentru ei un instrument de recăpătare a demnității și a propriei voci.

Experimentul Zaica și ateliere pentru tineri

Componenta românească va include, în expoziție, Grupul Sigma din Timișoara și celebrul „Experiment Zaica” (exerciții de stimulare a creativității copiilor, elaborate de profesorul de pictură Dorel Zaica), dar și ateliere pentru copii și adolescenți și o prezentare a conceptelor de educație și educație artistică dedicată specialiștilor în domeniu, susținute de grupul Minitremu din Timișoara (Laura Borotea, Gabriel Boldiș) în cadrul programului educațional conex.

În cadrul proiectului varșovian, Laura Borotea și Gabriel Boldiș vor susține în luna iunie ateliere pentru liceeni și copii școlari, precum și o prezentare a practicilor Minitremu, dedicată unui public implicat în educație, în general, și în educația artistică, în particular.

Laura Borotea și Gabriel Boldiș dezvoltă din 2012 Minitremu, proiect care facilitează accesul copiilor și al tinerilor la arta contemporană. Minitremu se situează la granița dintre artă și pedagogie fiind un laborator de experiențe estetice și de dezvoltare creativă, prin care copiii și tinerii pot lua contact cu procese artistice ce generează dialog și reflexie și îi ajută să-și dezvolte propria viziune despre viață.

Conferință internațională dedicată practicilor alternative de educație artistică

Titlul expoziției varșoviene face trimitere la cuvintele lui Franz Cizek, pionierul educației artistice de la începutul secolului al XX-lea. Cu referire la perioada copilăriei, ele sună ca un avertisment, dar și ca un apel la responsabilitate și acțiune.

Expoziția cuprinde și exemple de practici artistice în care copiii le dezvăluie adulților forme alternative de relaționare socială, la fel forme de acțiuni creative comune, bazate pe schimb de cunoștințe, experiență și lucru colectiv, care pot modela comportamentul social și empatia.

Vor avea loc performance-uri, ateliere și întâlniri între artiști și copii, dar și de o conferință internațională dedicată practicilor alternative de educație artistică a copiilor în secolele XX și XXI (programată pe 20 – 22 aprilie 2023).