Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pastel de Monet, restituit de FBI moștenitorilor primului proprietar
bord de mer, claude monet, foto ms rau

Pastel de Monet, restituit de FBI moștenitorilor primului proprietar

Pastelul „Bord de Mer” (1865), de Claude Monet, confiscat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este așteptat să fie restituit de FBI moștenitorilor primului proprietarului, în cadrul unui „acord amiabil”.

Desenul a aparținut lui Adalbert și Hilda Parlagi, care au fugit din Viena după anexarea Austriei de către Germania și și-au lăsat bunurile într-un depozit care a fost confiscat în scurt timp de Gestapo. În 1941, opera a fost scoasă la vânzare de casa de licitații Dorotheum și a fost cumpărată de casa de licitații deținută de Adolf Weinmüller, membru al partidului nazist și cunoscut traficant de artă jefuită.

Tabloul se află în prezent în depozitul biroului FBI din New Orleans, după ce a fost confiscat în iunie anul trecut. Lucrarea a fost vândută ultima dată în 2019 de către dealerul de antichități M.S. Rau, cu sediul în New Orleans, lui Bridget Vita și soțului ei, Kevin Schlamp, care a murit în martie. FBI a confiscat lucrarea după o anchetă ce a pus sub semnul întrebării proveniența operei.

Acord amiabil

După război, moștenitorii au apelat la guvernele german și austriac pentru a primi înapoi lucrarea de artă, dar nu au avut succes. În 2016, ea a fost inclusă într-o expoziție la Ornans (Franța), unde a fost împrumutată de la Galeria Helene Bailly din Paris. În 2017, a fost cumpărată de la Galerie Helene Bailly de M.S. Rau, care a vândut-o mai departe, potrivit unui proces intentat săptămâna trecută de guvernul federal în Louisiana.

Potrivit documentelor judiciare, Vita și Schlamp au renunțat la drepturile lor asupra tabloului în momentul confiscării de către FBI, iar guvernul federal cere acum instanței să decidă cine este proprietarul tabloului.

Reclamanții proprietății, Françoise Parlagi și Helen Lowe, printre alte câteva părți, sunt nepoții și singurii moștenitori în viață ai soților Parlagi.

Deși instanța nu a luat încă o decizie, M.S. Rau a declarat pentru Times-Picayune că se așteaptă ca procesul să fie soluționat fără conflicte. „Toate părțile au ajuns la un acord amiabil pentru a returna cu plăcere pastelul moștenitorilor săi de drept, având în vedere proveniența lucrării, care era, desigur, complet necunoscută tuturor părților implicate în tranzacție”, a declarat dealerul.

Credit foto: M.S. Rau