Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Patru artiști au câștigat burse MacArthur „Genius” în valoare de 800.000 de dolari
campos pons

Patru artiști au câștigat burse MacArthur „Genius” în valoare de 800.000 de dolari

María Magdalena Campos-Pons, Raven Chacon, Carolyn Lazard și Dyani White Hawk sunt artiștii se numără printre câștigătorii din acest an ai burselor MacArthur „Genius”, prestigioase distincții dotate cu câte 800.000 de dolari care vor fi plătiți pe parcursul a cinci ani.

Unii dintre artiști au participat anul trecut la Bienala de la Veneția și la Bienala Whitney, un altul este câștigător al premiului Pulitzer în 2022 și subiect al unei expoziții din New York care va străbate anul viitor SUA.

Deși bursele MacArthur „Genius” nu sunt acordate doar celor din lumea artei, ele reprezintă unele dintre cele mai mari premii pe care le pot primi artiștii din SUA. Niciun premiu dedicat artei din această țară nu vine cu o dotă atât de mare.

Douăzeci de personalități – cercetători, oameni de știință, avocați, muzicieni, scriitori și dascăli – primesc anual burse MacArthur „Genius”, acordate de The John D. and Catherine T. MacArthur Foundation.

MacArthur Fellowship este o bursă de cinci ani acordată persoanelor care dau dovadă de o creativitate excepțională în activitatea lor și care au perspectiva de a face și mai mult în viitor.

Despre laureați

María Magdalena Campos-Pons (foto), ale cărei lucrări pot fi văzute în prezent într-o amplă expoziție la Brooklyn Museum, a realizat fotografii, instalații video, performance-uri și multe altele care își au rădăcinile în experiența sa de artistă de origine cubaneză stabilită acum în Statele Unite. Ea a invocat forme de violență, atât din trecut, cât și din prezent, care se referă la ambele țări și a abordat subiecte care variază de la formele de muncă ale femeilor la istoria comerțului cu zahăr și legăturile acestuia cu sclavia. O mare parte din arta ei se referă la moștenirea sa afro-cubaneză și la religia Lucumí.

Raven Chacon, artist și compozitor diné-american, a devenit anul trecut primul nativ american care a câștigat Premiul Pulitzer pentru muzică. Multe dintre lucrările lui se ocupă de relația dintre sunet, memorie și loc; unele au fost interpretate live, în timp ce altele au fost prezentate sub formă de desene, videoclipuri sau documentație pe care le poate figura în expozițiile din galerii. Lucrările lui au fost incluse în Bienala Whitney din 2022 și sunt prezentate în prezent în „Indian Theater”, expoziție la Muzeul Bard College, care abordează noțiunea de performance așa cum se manifestă în lucrările artiștilor nativi americani.

Carolyn Lazard, ale cărei lucrări au fost prezentate la Bienala de la Veneția din 2022, realizează filme și sculpturi care abordează accesibilitatea și formele de muncă. Multe dintre aceste piese sunt reduse, evocând limbajele vizuale ale minimalismului și ale cinematografiei structuraliste, în timp ce, ocazional, își îndreaptă atenția și asupra dizabilității.

Dyani White Hawk (Sicangu Lakota) este cunoscută pentru creații care se inspiră în egală măsură din pictura abstractă occidentală și din meșteșugurile nativilor americani. În acest fel, White Hawk afirmă că autorii abstracției nu au fost oamenii albi, cărora li se atribuie adesea inventarea tradiției în cărțile de istorie. Unele dintre lucrările ei au apărut alături de cele ale lui Chacon atât la Bienala Whitney din 2022, cât și la „Indian Theater”.