Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Patru instalații artistice, amplasate în Geoparcul Platoul Mehedinți
spatii creative in geoparcul platoul mehedinti razboi de tesut vise

Patru instalații artistice, amplasate în Geoparcul Platoul Mehedinți

Patru instalații artistice au fost amplasate, ca parte a proiectului „Spații creative în Geoparcul Platoul Mehedinți”, pe Dealul Peșterii din Ponoarele.

Această inițiativă derulată de Asociația MAIE și-a propus să contribuie la transformarea peisajului cultural și la oferirea unei experiențe artistice unice comunității locale și vizitatorilor.

Patru instalații artistice au fost create și amplasate în zone strategice ale Dealului Peșterii din Ponoarele. Operele reprezintă atât o manifestare artistică, cât și o integrare armonioasă în frumusețea naturală a locului, invitând privitorii să se conecteze cu mediul înconjurător într-un mod nou și captivant. Fiecare instalație a fost concepută cu atenție la detalii și a fost inspirată de identitatea acestui spațiu, având în centru interacțiunea dintre om, natură și patrimoniu.

Cu prilejul colaborării dintre artisti contemporani, studenți, reprezentanți ai comunității locale, experți în arhitectură, management cultural și antropologie, proiectul a urmărit transformarea Dealului Peșterii din Ponoarele într-o destinație artistică care îmbină armonios creativitatea contemporană cu tradițiile locale.

„În 2023, după nouă ani de cercetări în satele Geoparcului Platoul Mehedinți și șapte ediții ale școlii de vară de antropologie și arhitectură, am decis să ne lăsăm amprenta asupra acestui loc prin crearea unui spațiu creativ inspirat din elementele identitare ale zonei, reinterpretate de artiști, de tineri din Ponoarele și din toate colțurile țării. Spațiul creat reflectă modul în care mediul natural transformă și generează cultură, având capacitatea de a spune povestea comunității, de a inspira reflecția și de a crea conexiuni care transcend diferențele”, spune Bianca Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE.

Două instalații inspirate din specificul local

Participanții la atelierul de arhitectură coordonat de arh. Andrei Tache au contribuit la proiect prin crearea a două instalații inspirate din specificul local.

Balansoarul cu pergolă – Acest element central al întregului spațiu nou creat a fost conceput ca răspuns la peisajul natural. Prin intermediul atelierului, participanții au dezvoltat un balansoar cu un spătar rabatabil, oferind astfel vizitatorilor posibilitatea de a alege cadrul pe care doresc să îl admire: Lacul Zaton sau satul Ponoarele. Această instalație nu doar încurajează contemplarea peisajului, ci oferă și o experiență interactivă, permitându-le celor prezenți să se conecteze într-un mod mai profund cu mediul înconjurător.

spatii creative in geoparcul platoul mehedinti balansoar cu pergola

Spații creative în Geoparcul Platoul Mehedinți – Balansoarul cu pergolă

Ușa spre peisaj – Instalația are la bază restaurarea unei uși de peste cincizeci de ani, care a fost inclusă în spațiul creat, devenind un simbol al trecutului și tradițiilor locale, fiind perfect integrată în contextul natural. Prin amplasarea ei strategică, oferă vizitatorilor o perspectivă vizuală unică asupra peisajului natural, invitându-i să exploreze nu doar instalația în sine, ci și să descopere legătura dintre istoria locului și frumusețea din jur.

spatii creative in geoparcul platoul mehedinti usa si maini de aur

Spații creative în Geoparcul Platoul Mehedinți – Ușa spre peisaj și Mâini de aur

Instalații de Manuela Zvîc și Andrei Bălan

Alte două instalații au fost realizate de doi artiști contemporani, reflectând atât practica lor artistică, cât și modul în care s-au raportat la specificul local.

Mâini de aur – Basorelieful creat de Manuela Zvîc reprezintă o metaforă a reliefului natural, subliniind contribuția imaterială a comunității la peisajul deja existent. Mesajul subliniază importanța echilibrului și colaborării dintre om și natură, exprimând ideea că ambele componente sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a comunității. Formele concave și convexe ale lucrării evidențiază unitatea compoziției și reflectă ideea de creator, ilustrând cum mâinile locuitorilor modelează esența zonei prin meșteșuguri și grijă față de natură.

Războiul de țesut vise (fotografie principală) – Andrei Bălan, captivat de această zonă încărcată de mituri, artistul a creat o instalație ce pune în scenă o narațiune complexă, centrată în jurul meșteșugului  țesutului. Lucrarea sa explorează subtilitățile dihotomiei dintre realitate și vis, bine și rău, precum și contradicțiile lumii contemporane. Instalația este un model supradimensionat de război de țesut, un obiect care invită la explorare și interacțiune.

Proiectul de intervenție culturală „Spații creative în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din programul multianual Exploring GPMH dezvoltat de Asociația MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți din 2014.

Credit foto: Asociația MAIE