Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Patru vernisaje și o nouă ediție a competiției de pictură live, în aprilie în spațiile Celula de Artă
celula de artă, medeea stănescu my light darkness

Patru vernisaje și o nouă ediție a competiției de pictură live, în aprilie în spațiile Celula de Artă

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru vernisaje: în 11 aprilie – la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic), expoziția artistului Beaver, „Gray Area”, în 14 aprilie – deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space cu expoziția „Metal Poetry” și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, în 19 aprilie – „Locus Sigilli” a artistei Laura Sima, la Celula de Artă, și în 27 aprilie – expoziția de artă cu vânzare „re-LEAF”, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași zi.

Gray Area

Vernisajul expoziției „Gray Area” a artistului Beaver va avea loc în 11 aprilie, începând cu ora 18:00, în cadrul Combinat Open Doors 7.

Andreea Eliza Petrov din echipa Celula de Artă spune: „«Gray Area» este un univers care vrea să te absoarbă. Te provoacă. Se joacă. Există dezinhibat. Încalcă regulile intenționat. Este un contrapunct. Te irită zâmbind. Este prieten cu pop-art-ul. Îmbrățișează o estetică „highbrow kitsch” – după cum declară chiar artistul – și se mândrește cu asta. Clișeele specifice kitsch sunt modelate cu nesaț în noi și noi forme, ca o plastilină moale, asmuțite de o întrebare provocatoare: «de ce nu?». Griul este un refren. Este un teren de joacă. Este un sol fertil pentru orice îl interesează mai presant pe artist, născând multiple subteme și infinite posibilități. El creează un efect de colaj prin suprapunerea unor forme, ca decupate, care îl fragmentează. El aduce în discuție un duel între culoare și non-culoare, între plat și pictural, parcurgând linia fină dintre armonie și disonanță, ordine versus haos, plăcut versus neplăcut”.

Beaver este artist plastic, a studiat grafica, dar e mult mai interesat și preocupat de pictură. Tematic și stilistic este foarte divers, fie lucrează cu meticulozitate și realist, fie puternic abstract. Spectrul sau ideatic pornește de la visceralități baroce, trece prin porniri vulgare și ajunge în absurd existențial plin de umor.

Performance de sculptură

Începând din 14 aprilie, la Galeria Verticală, Cristina Dinu, sculptor metalist, îndeamnă privitorii la contemplare, prin expunerea conceptul ei „Metal Poetry”: un performance sculptural unde materia primă brută, rece întâlneşte dorința arzătoare a artistului de a crea, transmite şi surprinde metaforele vieții într-un mod spontan și jucăuș. Un spectacol vizual și auditiv, în aer liber, ce va scoate simțurile din rutina cotidianului, dar și o provocare pentru public, de a trăi și de a experimenta pe propria piele, alături de artistă, focurile creației, timp de o oră.

Cristina Dinu, născută în Bucureşti (9 mai 1987), și-a început incursiunea arta în anul 2008, ca artist restaurator (metal). S-a specializat (master) în anul 2015, la Universitatea Bucureşti, ca restaurator/conservator, în Ştiința conservării/Restaurării operelor de patrimoniu prin metode fizice şi chimice avansate, în cadrul masteratului interdisciplinar.

Expoziția este deschisă publicului la Random Space până în 26 mai.

Despre identitate, într-o lume care ne aruncă în anonimat

La 19 aprilie, în spațiul acvariu Celula de Artă va avea loc și vernisajul expoziției „Locus Sigilli” prin care artista Laura Sima își propune să recupereze un discurs identitar aflat la intersecția dintre obiectele purtabile și imagine, dintre amprenta unei ștampile și bijuterie într-o perioadă în care mass-media și rețelele sociale au, în final, efectul contrar – ne aruncă în anonimat.

Laura Sima este designer de bijuterie, cu practici de lucru interdisciplinare între grafică și obiect. Are la bază studii în comunicare socială, este doctor în Filologie (Universitatea București). Expoziția va putea fi văzută la orice oră până în 19 mai.

Artă în ediție limitată și competiție live de pictură

În 27 aprilie, la cea de-a treia ediție a competiției de pictură live Art Battle de la Palatul Bragadiru va avea loc și deschiderea expoziției „re-LEAF”, ce continuă conceptul „LEAF” (Limited Edition Art Fair), festivalul de artă în serie limitată ce își propune să prezinte publicului serii mici de lucrări de artă realizate prin cianotipie, serigrafie, colaj, gravură, fotografie analog, daguerotipie, grafică, monotip, print, lucrări originale sau copii personale inspirate de opere celebre, toate cu prețuri accesibile, pentru toți iubitorii și colecționarii de artă.

Mai multe detalii atât despre artiștii care expun și despre cei care vor fi selecționați pentru competiția Art Battle vor fi anunțate online, pe conturile Celula de Artă de pe retelele de socializare.

Până în 14 aprilie va mai putea fi văzută la Celula de Artă expoziția „My Light Darkness” a artistei Medeea Stănescu, iar până în 26 aprilie, la salonul permanent Celula de Artă de la Palatul Bragadiru, expoziția „Glorii” a artistului Sebastian Beianu.

Foto: „My Light Darkness”, de Medeea Stănescu