Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pe firul de borangic

Pe firul de borangic

Muzeul Național al Țăranului Român găzduieşte miercuri, 23 iunie 2021, în preajma sărbătorii de Sânziene, între orele 16.00 – 19.00, la Sala Acvariu, expoziția-atelier a meșterului Cristina Niculescu – “Pe firul de borangic”.
Singurul loc din România în care se obține mătase naturală, dar se și țese, se găsește în prezent, în județul Vâlcea, la Stoenești, unde familia Niculescu duce renumele firului de borangic peste hotare și se mândrește să păstreze și să dezvolte arta țesutului tradițional.
„În gospodăria noastră, totul se face ca pe vremea bunicii. Viermii de mătase, aduși la stadiul de ouă, sunt crescuți cu grijă timp de 40 de zile până își fac propria „fabrică” de mătase, adică acea gogoașă pe care viermele și-o țese în jurul lui. Apoi fiecare cocon este adunat și deșirat pentru a obține firul de borangic, care mai apoi va fi tors și țesut la războaiele de lemn din atelierul propriu. Nimeni nu mai crește viermi de mătase. Cel puțin de 20 de ani nici nu se mai știe că există viermi de mătase… Este destul de greu să duci tradiția mai departe, dar, fiind o plăcere, nu mai luăm în considerare greutatea, adică totul înseamnă muncă, iar dacă muncești și vine și remunerația pe urmă… este bine.”, povestește Cristina Niculescu.
Curatori: Simona Hobincu şi Oana Constantin
Intrarea este liberă.

 

Citiţi integral: https://bit.ly/3dlEBxD

Credit foto: Karolina Grabowska on Pexels