
Perikon – Sunetul mineralelor, într-o instalație sonoră la Borderline Art Space
Expoziția „Periferii electrice → Perikon” a artistei Ioana Vreme Moser, curatoriată de Horațiu Lipot este vernisată la Borderline Art Space Iași în seara de 6 martie și poate fi vizitată până la 4 aprilie.
Evenimentul este precedat de o conferință de tip prelegere, intitulată „Mașini, pirouette și componente fluide”, în 5 martie, de la ora 18:00, la Centrul Cultural German, în care artista vorbește despre poveștile ascunse din sistemele naturale, fluidele sărate și mineralele și va discuta importanța morfologiilor hardware alternative.
„Perikon Smelters” cercetează apariția accidentală a mineralelor radiosensibile cu fenomene electrice specifice pentru a crea o instalație sonoră care rezonează prin și în interiorul formațiunilor cristaline. Lucrarea se axează, prin intermediul sunetului, pe traseul Zincitului (oxid de Zinc), un cristal roșu rubiniu născut în flăcările aprinse ale intervenției umane, devenind predecesorul tranzistorului. De la primul incendiu minier accidental până la primul sunet generat electronic, „Perikon Smelters” urmărește istoria fascinantă a cristalografiei acestui mineral încurcată de erori umane, dând voce mineralelor care „țipă” la atingerea atentă, dar instabilă, a unui ac, explică Ioana Vreme Moser.
Curatorul Horațiu Lipot notează: „Ioana Vreme Moser vorbește, din perspectiva societală, despre sustenabilitate și autonomie. Aceste tehnologii arhaice folosesc adesea materiale naturale, care pot fi recuperate ori prelucrate ușor. În proiectul ei mai larg de cercetare, «On the peripheries of electronic wastelands (Despre periferia necropolelor electrice)» ea se referă specific la obiectele recuperate pe care le folosește, acestea fiind circuite imprimate sau componente electronice donate de alți artiști. Există încifrate în ele și o similitudine cu cultura DIY de astăzi, tot mai evidentă după prima mare criza globală sanitară a noului mileniu și care trasează un paralelism istoric interesant cu anarhismul post-revoluționar sovietic ― o rețea anarhică de oameni, care nu funcționau pentru câștiguri materiale, ci ca să dezvolte ceva pentru un viitor comun. Tipologia artistică din centrul instalațiilor Ioanei Vreme Moser oferă informații valoroase în ceea ce privește aplicațiile estetice și implicațiile sociale ale științei și tehnologiei. Ea face acest lucru într-un mod meta-critic. Cu alte cuvinte, utilizează tehnologia într-o manieră care demonstrează în mod autoreflexiv felul în care noile media sunt profund intrinseci în modurile de producere a cunoașterii, de percepție și de interacțiune”.
Despre Ioana Vreme Moser
Ioana Vreme Moser (n. 1994) este artist sonor implicat în electronica tip hardware, cercetare speculativă și experimente tactile. În practica sa, folosește procese electronice brute pentru a obține diferite materialități ale sunetului.
Ea plasează componente electronice și tensiuni de control în diferite situații de interacțiune cu corpul său, materiale organice, obiecte pierdute și găsite, și stimuli de mediu.
Din aceste coliziuni, apar sunete sintetizate care conțin narațiuni și observații personale privind istoria electronicii, lanțurile de producție, terenurile abandonate și încurcăturile lumii naturale. A performat, lecturat și expus, printre altele, la Galeria Națională a Danemarcei (DK), singuhr (DE), Klang Moore Schopfe (CH), Fonderie Darling (CA), Akademie der Künste Berlin (DE); Vancouver New Music (CA), Manifesta 14 (XK); SFX – Sound Effects Seoul (KR), Ars Electronica (AT), Bunkier Sztuki Gallery Krakow (PL); Simultan Festival (RO); Eigen+Art Lab – Transmediale, Berlin (DE).