Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Peste 400 de opere de Albrecht Dürer – prezentate la Ermitaj, la 550 de ani de la naşterea artistului
durer, ermitaj

Peste 400 de opere de Albrecht Dürer – prezentate la Ermitaj, la 550 de ani de la naşterea artistului

Expoziţia aniversară poate fi vizitată până pe 28 martie, la muzeul din Sankt Petersburg.

În centrul acesteia sunt gravurile în cupru şi lemn, care ilustrează măiestria lui Dürer. Printre ele se numără “Apocalipsa” şi “Patimile şi viaţa fecioarei Maria”. De asemenea, pot fi admirate şi schiţe pentru vitralii create de pictor.

Albrecht Dürer a fost unul dintre cei mai mari artişti ai Renaşterii şi este cunoscut în special pentru lucrările sale de grafică. Moştenirea sa artistică include peste 100 de picturi, aproape 1.000 de acuarele, peste 100 de gravuri în cupru, în jur de 350 de gravuri în lemn şi 400 de ilustraţii de carte.

Dürer a dus gravura la un alt nivel şi i-a dat libertatea creativă care anterior nu exista. Apogeul activităţii sale în domeniu a fost în perioada 1509-1511, când a realizat trei “Mari cărţi” – termenul atribuit în acea epocă: a republicat “Apocalipsa” şi a publicat “Patimile şi viaţa Fecioarei” şi “Ciclul patimilor mici”.

Expoziţia de la Ermitaj cuprinde un proiect video – “The Dürer Chronicles”

Este rezultatul muncii de un an al angajaţilor Ermitaj, care oferă publicului o incursiune în depozitele şi laboratoarele instituţiei, pentru a afla cum sunt selectate operele care sunt expuse, dar şi cum sunt restaurate, dacă este cazul. Curatoarele expoziţiei, Svetlana Murashkina şi Natalia Sepman, au participat la realizarea acestui film.

De asemenea, există un proiect muzical conex, realizat de muzeu cu orchestra musicAeterna: lucrări sonore care acompaniază câteva creaţii ale maestrului Renaşterii. Acestea pot fi accesate la http://durer.musicaeterna.org, prin scanarea codului QR al operelor prezentate la Ermitaj.

Credit foto: Ermitaj