Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Piața de artă: Un nou record mondial în 2021
christies

Piața de artă: Un nou record mondial în 2021

Vânzările în licitații ale operelor de artă au atins un nou record în 2021, datorită artei contemporane. Totalul a fost de 17,08 miliarde de dolari, adică o creștere de 60% în raport cu 2020 și cu 28% în comparație cu anul 2019, potrivit raportului anual al Artprice publicat luni.

Pandemia a accelerat dematerializarea pieței de artă

Timp de doi ani, „criza sanitară a accelerat într-o manieră spectaculoasă dematerializarea pieței de artă. 87% din 6.300 de case de vânzări urmărite de Artprice dispun de acum de back-office pentru a face licitații online”, a explicat pentru AFP Thierry Ehrmann, în fruntea acestei societăți – lider mondial în informații despre piața de artă.

Cu 111.240 de loturi vândute în lume (artiști născuți după 1945, picturi, sculpturi, instalații, desene, fotografii, litografii, video, NFT), arta contemporană cântărește de acum 20% din piață față de 3% în 2000”, a precizat el.

Totalizând 5,95 miliarde de dolari vânzări, China (continentală, Taiwan și Hong Kong) reprezintă global 35% din piața mondială de artă, chiar înaintea Statelor Unite care totalizează 5,79 de miliarde de dolari, adică 34%din piață, potrivit lui Thierry Ehrmann. Cu un total de 1,99 de miliarde de dolari, Marea Britanie înregistrează în schimb o scădere cu 10% a vânzărilor sale în raport cu 2019. Primele efecte ale Brexitului au avut drept rezultat amânarea vânzărilor de la Londra la Paris, potrivit acestui expert.

Opere vândute: Franța pe locul secund, după SUA

Cu 91.699 de opere vândute, Franța se plasează pe locul al doilea după Statele Unite, chiar dacă rămâne pe locul patru din punct de vedere al vânzărilor totale cumulate, depășind pentru prima dată miliardul de dolari.

Piața germană rămâne pe locul cinci mondial. Coreea de Sud își înmulțește veniturile din vânzări cu patru și deține 237 de milioane de dolari.

Printre casele de vânzări, Sotheby’s și Christie’s dețin 49% din piață cu 4,4 respectiv 4 miliarde de dolari.

Ketterer este prima casă de vânzări din Europa continentală cu 97 de milioane de dolari de vânzări și Artcurial prima casă franceză de vânzări cu 91 de milioane de dolari.

Rata foarte scăzută a loturilor nevândute a ajuns pentru prima dată în istoria sa la 31%, ceea ce „demonstrează că a avut loc o sortare  cu case de drastică în alegerile lor de vânzare și imposibilitatea virtuală de a trata cu falsificatorii”, potrivit lui Thierry Ehrmann. El o explică prin „îmbunătățirea trasabilității” lucrărilor și a „calității tehnologiilor folosite din punct de vedere al expertizei”.

Gerhard Richter și Banksy, cel mai performanți din lume

Printre tendințele pieței, tinerii artiști bat recorduri de precocitate (vârste între 18 și 30 de ani, ei vând opere de milioane) în special pe piața NFT – aceste certificate digitale pentru conținuturi online – care continuă să revoluționeze arta mondială cu 232,4 de milioane de dolari de vânzări. Printre aceștia: Beeple, Avery Singer sau Fewocious. Gerhard Richter și Banksy sunt artiștii în viață cel mai performanți din lume la licitații.

În jur de 1.186 de opere de Banksy au fost adjudicate pentru 206 milioane de dolari, dintre care un nou record la 25,4 milioane de dolari.

Credit foto: Christie’s