Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pictură de Artemisia Gentileschi, expusă public pentru prima dată în patru secole
artemisia gentileschi, penitent mary magdalene, kimbell art museum

Pictură de Artemisia Gentileschi, expusă public pentru prima dată în patru secole

O pictură de Artemisia Gentileschi este expusă pentru prima dată în aproximativ 400 de ani, la Kimbell Art Museum din Texas, care a cumpărat-o după ce aceasta s-a aflat tot acest timp în colecții private.

„Penitent Mary Magdalene” (1625 – 1626) are în centru o figură feminină din Biblie, fiind una dintre multele picturi realizate de Gentileschi în acest sens. Lucrările ei au fost apreciate de istoricii de artă pentru modul în care au oferit subiectelor sale feminine o formă de profunzime care nu era întotdeauna prezentă în picturile contemporanilor.

Deși a fost mai puțin cunoscută decât pictorii bărbați din Italia secolului al XVII-lea, Gentileschi este considerată astăzi unul dintre cei mai importanți artiști ai epocii baroce, în mare parte datorită cercetărilor unor feministe precum Linda Nochlin și Mary Garrard.

Din colecția ducelui de Alcalá la o galerie din New York

Tabloul cu Maria Magdalena a fost cumpărat de Fernando Enríquez Afán de Ribera, al treilea duce de Alcalá și viceregent de Napoli, și a fost expus în casa lui din Sevilia, unde lucrarea a devenit cunoscută.

După ce ducele de Alcalá a murit în 1637, tabloul a fost predat moștenitorilor săi. Apoi, potrivit muzeului, a dispărut din peisaj, puține documente atestând locul în care se afla până în 2001, anul în care a apărut în licitație la Tajan. Muzeul a punctat că un colecționar anonim a cumpărat lucrarea, apoi a încredințat-o lui Adam Williams Fine Art, Ltd., o galerie din New York care a vândut tabloul muzeului în acest an.

Există diverse copii ale acestei lucrări, iar atunci când a fost vândută în 2001 la Tajan, lucrarea a fost listată ca „atelierul Artemisei Gentileschi”.

În 2021, istoricul de artă Jesse Locker a publicat în Apollo o cercetare care părea să confirme că pictura a fost, într-adevăr, realizată de ea. El a subliniat că există copii ale „Penitent Mary Magdalene”, dar acest tablou conține o draperie cu ciucuri care nu este redată la fel în alte lucrări. Aceeași draperie apare în alte lucrări confirmate a fi ale lui Gentileschi.

Muzeul de Artă Kimbell nu a precizat cât a plătit pentru tablou. Recordul de licitație pentru o lucrare Artemisia Gentileschi, stabilit în 2019, este de 5,3 milioane de dolari.

Credit foto: Kimbell Art Museum