Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictura lui Picasso se întâlnește cu scrierile americancei Gertrude Stein într-o expoziţie la Musée du Luxembourg
gertrude stein

Pictura lui Picasso se întâlnește cu scrierile americancei Gertrude Stein într-o expoziţie la Musée du Luxembourg

Musée du Luxembourg din Paris organizează din 13 septembrie, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Picasso, o expoziție majoră despre povestea unei prietenii extraordinare între două personalități ale secolului al XX-lea, Pablo Picasso și Gertrude Stein.

Este vorba despre „o privire neobișnuită asupra lui Picasso”, care a murit în urmă cu 50 de ani, potrivit lui Cécile Debray, director al Muzeului Picasso din Paris și curator al expoziției împreună cu istoricul de artă Assia Quesnel.

Picasso și Gertrude Stein s-au cunoscut la Paris în două etape, în 1904 și 1905, când tânărul spaniol, proaspăt sosit în Franța, a descoperit lucrările lui Cézanne și Matisse în casa familiei Stein.

Această familie americană de rentieri boemi tocmai se stabilise și ea la Paris, în apropiere de Musée du Luxembourg. Aceștia aveau să devină cei mai renumiți colecționari și susţinători ai artelor din acea perioadă.

„A fost o adevărată dragoste amicală la prima vedere, aşa încât Picasso a cerut să picteze portretul lui Gertrude Stein”, explică Debray. Potrivit specialistului, această întâlnire avea să alimenteze „prima avangardă a secolului XX, în jurul cubismului, care a fost foarte importantă pentru scena artistică americană. În spatele ei se află întreaga istorie a Școlii de la New York și a MoMa, unde a intrat în 1937 „Les Demoiselles d’Avignon” a lui Picasso.

100 de lucrări

Mai mult de o sută de lucrări, de la moștenirea lui Paul Cézanne la primele momente ale cubismului, până la experimentele artistice ale scenei underground americane și la artiști contemporani, moștenitori ai acestei avangarde, alcătuiesc această propunere foarte densă.

Fragmente din textele poetice ale scriitoarei evreice și homosexuale care avea să devină una dintre cele mai mari figuri ale literaturii americane de avangardă din secolul XX, înregistrări sonore rare ale vocii sale și videoclipuri de dans postmodern sunt incluse.

„Cele mai experimentale” ansambluri din carton ale lui Picasso, din colecția muzeului omonim din Paris, se numără, de asemenea, printre expuneri.

Cea de-a doua parte a expoziției reface călătoria scriitoarei între Paris și Statele Unite, din anii 1950 până în prezent, explorând abordări conceptuale, performative și critice ale artei, poeziei, muzicii și teatrului american.

Sunt incluse câteva dintre cele mai importante figuri ale artei americane: John Cage, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Merce Cunningham, Trisha Brown și Andy Warhol.

Expoziţia va fi deschisă până la 28 ianuarie 2024.

Foto credit: Musée du Luxembourg