Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pictură murală de Gerhard Richter din Dresda, redescoperită parțial
richter lebensfreude, andreas rost

Pictură murală de Gerhard Richter din Dresda, redescoperită parțial

O pictură murală realizată în 1956 de Gerhard Richter în Dresda va fi redescoperită parțial, pentru prima dată în mai bine de patru decenii.

Richter a pictat 90 de metri pătrați în foaierul Muzeului German al Igienei din Dresda, iar în 1979, muralul a fost acoperit. În curând, secțiuni ale acestuia vor fi descoperite și făcute vizibile publicului. Acestea vor fi prezentate anul acesta la muzeu, ca parte a unei expoziții speciale.

Vizitatorii muzeului vor putea vedea cum restauratorul Albrecht Körber îndepărtează vopseaua albă de pe pictura murală a lui Richter începând cu 9 martie.

Richter controlează ce lucrări îi sunt atribuite

Gerhard Richter, născut la Dresda în 1932, a creat pictura murală „Lebensfreude” (Bucuria vieții, n.r.) pentru teza de licență de la Academia de Arte Frumoase din Dresda. Lucrarea prezintă figuri vesele angajate în activități cotidiene și de agrement, cum ar fi dansul, mersul la plajă și statul într-un parc.

Muzeul German al Igienei l-a întrebat pe Richter în 1994 dacă ar putea expune pictura, dar artistul a refuzat, pe motiv că „pictura murală nu este una dintre cele mai valoroase opere de artă care merită să fie păstrate în lume”. Când muzeul a întrebat din nou, în 2022, Richter a răspuns afirmativ.

Richter a controlat mereu cu atenție ce lucrări îi sunt atribuite. În catalogul său online, prima lucrare este „Tisch” din 1961, la cinci ani după ce a fost realizat muralul, potrivit artnews.com.

Mai mult, în 1960, el și-a distrus majoritatea lucrărilor timpurii, într-un incendiu la Academia de Artă din Düsseldorf, după ce a fugit din Germania de Est. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care autoritățile est-germane au decis să fie pictat peste pictura murală în 1979.

Restaurarea și expunerea publică a „Lebensfreude” este un proiect comun al Muzeului German al Igienei cu Fundația Wüstenrot, în cooperare cu Universitatea de Arte Frumoase din Dresda, care oferă consultanță.

Fotografie: parte din muralul restaurat; credit: Andreas Rost © Gerhard Richter Archive Dresden