Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai amplu demers dedicat artei lui Samy Briss în România, la Iași
muzeul unirii expo samy briss

Cel mai amplu demers dedicat artei lui Samy Briss în România, la Iași

O retrospectivă cu lucrări de pictură, sculptură și desen ale artistului israelian de origine română Samy Briss va fi vernisată pe 6 septembrie, la ora 18:00, la Muzeul Unirii din Iași.

Curatoriată de Adina Rențea, expoziția „Mémoires” ajunge acum la Iași, după ce a fost prezentată la Oradea, apoi la Cluj-Napoca.

Vernisajul va avea loc în prezența artistului, care va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași, iar expoziția va fi deschisă până pe 19 septembrie 2023.

Samy Briss: „Mémoires”

Personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, Samy Briss s-a născut la Iaşi, pe 18 mai 1930. În perioada 1950 – 1954, a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Bucureşti şi, concomitent, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. După absolvire, lucrările lui au fost incluse în expoziţii de pictură şi grafică; în același timp, a realizat decoruri și costume de teatru, ca asistent la catedra de Scenografie a Institutului de Teatru București.

În 1957, a expus pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveția, unde a reprezentat România. În 1958, asemenea multor intelectuali români, Samy Briss a devenit una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist. A părăsit România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959, după ce prima sa expoziție de pictură la București a fost interzisă.

După o lungă călătorie prin Europa, a ajuns la Haifa. Israelul îl apropie de valorile şi simbolurile iudaice, de temele biblice, de tradiţiile, sărbătorile şi arta muzicanţilor klezmer, elemente constant reflectate în opera sa. Până în 1970, a participat la mai multe expoziții de grup în Israel și în străinătate, însă prima colaborare cu adevărat importantă a venit la începutul anului 1971 – galeria pariziană Romanet l-a invitat să expună la Paris şi i-a propus un contract de exclusivitate pe cinci ani. Au urmat expoziții în Franţa, în Statele Unite, în întreaga lume. În 2019, ca recunoaştere a artei şi a aprecierii primite la nivel internaţional, guvernul francez i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

Mai mult de 100 de lucrări expuse la Iași

După 12 ani de la prima sa expoziţie în România, organizată la Galeriile de Artă „Dana” din Iași, în 2011, Samy Briss revine pentru o expoziţie retrospectivă care însumează peste 100 de lucrări de pictură, sculptură şi desen.

„Mémoires” este cel mai amplu demers dedicat artei lui Samy Briss în România, expoziția cuprinzând și repere din viaţa personală a artistului: fotografii, invitaţii, documente, scrisori, extrase din presă, precum și afişul expoziţiei interzise în România în 1959 şi câteva dintre lucrările din acel demers expozițional.

„Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o și persoana care o privește. Pictura este o invitație la descoperire și la surpriză, din care oricine poate vedea și lua orice are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viață”, mărturisește Samy Briss.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Unirii din Iași până pe 19 septembrie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (ora 16.30, ultimul acces).