Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură și gravură de Constantin Udroiu, la Galeriile de Artă ale Academiei
constantiin udroiu

Pictură și gravură de Constantin Udroiu, la Galeriile de Artă ale Academiei

O retrospectivă Constantin Udroiu, cu lucrări de pictură și gravură ale artistului care a creat mulți ani în Italia, este deschisă la Galeriile de Artă ale Academiei Române până în 8 iunie.

Expoziția „Constantin Udroiu – Culorile memoriei” este curatoriată de criticul și istoricul de artă Luiza Barcan.

Constantin Udroiu, artist român stabilit din 1970 în Italia, s-a născut la 9 februarie 1930 la București și a încetat din viață la 26 martie 2014, la Roma. După o lungă și gravă persecuție politică, soldată cu două perioade de detenție în lagărele de la Poarta Albă și Aiud, între anii 1951 și 1964, Constantin Udroiu a urmat Facultatea de Arte Plastice din București și a activat atât ca pictor bisericesc, cât și ca pictor de șevalet, grafician și gravor. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă. A avut mai mult de 200 de expoziții personale în Italia, dar și în Franța, Grecia, Spania și Portugalia.

După 1989, Constantin Udroiu a revenit în țara natală, cu expoziții personale la Târgoviște și Cluj-Napoca. În 2010, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări, Accademia di Romania a organizat o mare retrospectivă cu cele mai reprezentative lucrări ale sale. Postum, lucrările lui Constantin Udroiu au fost prezente în expoziții în Italia, la Roma și Veneția.

„Constantin Udroiu – Culorile memoriei” urmează retrospectivei intitulate „Constantin Udroiu – artistul a două culturi” din anul 2023, de la Accademia di Romania din Roma.

Organizată cu sprijinul profesoarei Luisa Valmarin, soția regretatului artist, expoziția se află sub patronajul Ambasadei României în Italia, a Ambasadei Republicii Italiene în România și a Institutului Italian de Cultură din București.