Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi inspirate din muzică, de la Celibidache la Deep Purple, într-o expoziție a artistei Viorica Ciucanu
evadare prin muzica, art hoc

Picturi inspirate din muzică, de la Celibidache la Deep Purple, într-o expoziție a artistei Viorica Ciucanu

Lucrări de pictură ale artistei Viorica Ciucanu inspirate din muzică, de la Sergiu Celibidache la Deep Purple, sunt reunite într-o expoziție ce va fi vernisată la galeria Art-Hoc din Timișoara pe 8 mai, la ora 18:00.

„Evadare prin Muzică”, deschisă până pe 30 mai, este curatoriată de Ana-Maria Ilie.

Proiectul expozițional face parte dintr-un vast concept artistic – Complexitatea umană – demarat în urmă cu zece ani, și care a avut la bază trei piloni: religia, știința și arta. Aflată la a douăzecea expoziție, și prima în Timișoara, Viorica Ciucanu prezintă în premieră o selecție de lucrări inspirate de dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica simfonică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache și George Enescu, dar aduce și detalii personale – imaginea tânărului artist Maximilian Koch și compoziția muzicală „Child in Time” a trupei Deep Purple.

„Muzica este arta de a gândi cu sunete. Nimeni nu știe dacă muzica a fost inventată înaintea limbajului sau în același timp. Ea ne însoțește în viață și regăsim momente din viață în anumite melodii. Eu fac legătura dintre muzică și culoare”, spune Viorica Ciucanu.

Scurtă biografie Viorica Ciucanu

„În tehnici și instrumente de lucru cu care deja ne-a obișnuit, ulei pe pânză, abordând un Expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clarobscurul specific unei săli de concert. (…) Nu își dorește să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenționată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea și sunetul sunt așezate pe același piedestal si înnobilate cu puterea de a fi percepute și translatate de către toți receptorii lor”, explică Ana-Maria Ilie.

Viorica Ciucanu este absolventă a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității  Naționale de Artă „George Enescu” Iași, secția Pictură, și membră a Filialei U.A.P.R. Neamț.

A avut nouăsprezece expoziții personale, din 2010 până în prezent, în galerii din România (Piatra Neamț, Iași, București) și din străinătate (Ottawa-Canada), și a participat la mai mult de o sută de expoziții de grup, a fost prezentă în tabere de creație din Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, Sardinia) și Turcia (Kusadasi), dar și în unsprezece bienale din România și Italia.