Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi-mărturii ale restauratorului Ioan Muntean, la MNȚR
ioan muntean, mntr

Picturi-mărturii ale restauratorului Ioan Muntean, la MNȚR

Expoziția de pictură „Flăcări și corăbii, mărturii din Banat și Transilvania” a artistului și restauratorului Ioan Muntean va fi vernisată pe 11 august, la ora 17:00, în Sala Irina Nicolau de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Titlul expoziției curatoriate de dr. Alexandru Constantin Chituță face referire la bisericile din inima Apusenilor, Țara Hațegului și Banatul montan. Aceste locașuri de cult sunt mărturii ale credinței românilor.

Spiritul creator al țăranului român surprins de artistul Ioan Muntean, de la construcția bisericilor din lemn la decorarea lor cu icoane și până la împodobirea locașului eclezial cu ștergare colorate, este inspirat de frumusețea naturii înconjurătoare.

Proiectul a fost realizat de restauratorul, expertul și artistul Ioan Muntean de la Muzeul Național Brukenthal într-o călătorie de cercetare efectuată în 2019 în Episcopia Devei și Hunedoarei și în Episcopia Caransebeșului. Cu acest prilej, a vizitat 100 de lăcașuri de cult ortodoxe, pornind din inima munților Apuseni, de la Rovina și Curechiu (de unde a pornit Răscoala lui Horea), trecând apoi prin valea Mureșului, Țara Hațegului, Banatul Montan și în final pe valea Cernei.

După această etapă de cercetare a specialistului, imaginile impregnate în minte, dar și cu ajutorul camerei de fotografiat au născut demersul plastic prezentat acum. Fără a fi un pictor bisericesc, legătura artistului Ioan Muntean cu arta creștină în general este definită de meseria pe care o profesează de peste două decenii ca restaurator de pictură în cadrul renumitului laborator al Muzeului Național Brukenthal.

„Flăcări și corăbii, mărturii din Banat și Transilvania” și catalogul dedicat au și un rol de conștientizare că o mare parte din locașurile de cult se degradează.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau până la 8 septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.