Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Plăci fotografice rare realizate de Edward S. Curtis, donate colecției University of Pennsylvania Libraries
foto chris lippa, penn libraries

Plăci fotografice rare realizate de Edward S. Curtis, donate colecției University of Pennsylvania Libraries

Plăci fotografice rare realizate de Edward S. Curtis au fost donate de investitorul și filantropul Bill Miller colecției University of Pennsylvania Libraries din Philadelphia.

Cadoul oferit de antreprenorul din Maryland reprezintă 151 de plăci din sticlă produse de Curtis, unul dintre cei mai prolifici fotografi din prima jumătate a secolului 20, potrivit artnews.com.

Imaginile au fost realizate în perioada de trei decenii în care a fotografiat mai mult de 80 de triburi amerindiene pe întreg teriorului Statelor Unite.

Plăcile originale au fost folosite pentru a reproduce multe dintre imaginile din proiectul de 20 de volume al lui Curtis, „The North American Indian” (1907 – 1930), cunoscut pentru prezentarea romanțată a subiecților lui.

În această serie, Curtis a înlăturat elementele vieții moderne din imaginea finală, precum ceasurile deșteptătoare, și a pozat subiecții purtând doar veșminte tradiționale – practică pe care mulți istorici au considerat-o problematică.

Colecția, evaluată la 4,2 milioane de dolari, reprezintă cel mai mare grup de plăci fotografice produse de Curtis care a rămas intact.

Cele mai multe dintre negativele produse de el în timpul vieții – în jur de 40.000 – au fost distruse.

Multe dintre plăcile oferite Universității conțin detalii care au fost înlăturate în versiunile imprimate ale fotografiilor.

Plăcile erau folosite de Curtis ca parte a unui proces de fotogravură ce implica negative pe sticlă și o matriță.

Miller, colecționar de cărți și documente rare, este cunoscut pentru că și-a pierdut averea în timpul crizei din 2008, apoi a reușit o revenire neașteptată cu fondul Miller Value Partners.

Membri ai echipei Universității, încântați de donație, spun că acest cadou va ajuta și la noi cercetări amănunțite privind cultura indigenă.

Credit foto: Chris Lippa/ PENN Libraries