Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Poliţia italiană a blocat vânzarea unei picturi de Artemisia Gentileschi
Art Theft

Poliţia italiană a blocat vânzarea unei picturi de Artemisia Gentileschi

Poliţia italiană a blocat vânzarea unei picturi semnate de Artemisia Gentileschi, licitaţia în care urma să aibă loc tranzacţia fiind considerată ilegală, informează The Guardian.

Potrivit autorităţilor italiene, lucrarea evaluată la 2 milioane de euro a fost exportată în mod ilegal în Viena, locul acestei licitaţii. Cei care doreau să o vândă au declarat că lucrarea a fost creată de un artist ucenic al lui Gentileschi şi nu de geniala artistă însăşi, pentru a putea să scoată opera din ţară.

Artemisia Gentileschi – o supravieţuitoare

Artemisia Gentileschi a fost una dintre puţinele femei artist ale secolului XVII, într-un mediu dominat de bărbaţi. De asemenea, a avut curajul, atunci, să depună mărturie împotriva celui care a violat-o, la vârsta de 17 ani.

De altfel, lucrările sale prezintă suferinţa în visceralitatea ei, multe dintre temele alese de artistă fiind regăsite în poveşti biblice. Specialiştii spun că Gentileschi a fost profund influenţată de Caravaggio.

Lucrarea confiscată de la licitaţia care tocmai urma să aibă loc ar fi fost comandată de un nobil din regiunea Puglia. Pictura „Caritas Romana” a fost prezentată public, după ce a revenit în Bari.

„Caritas romana” este o temă abordată în pictura barocă şi spune povestea lui Pero, fiica lui Cimon, condamnat la moarte prin înfometare. Pentru a-şi salva tatăl, aceasta îl alăpta în secret.

Acţiunea poliţiei italiene este rezultatul unei misiuni concertate, care a început în 2020 şi care are ca subiect tranzacţiile cu opere de artă. Vizaţi sunt intermediarii, care se ocupă de transportul acestor lucrări dintr-o ţară în alta. Poliţia italiană are astfel un departament care se ocupă cu frauda în domeniul artei, iar poliţiştii care fac parte din acesta sunt în alertă atunci când este vorba de opere furate sau care urmează să fie scoase din ţară pentru a fi, cel mai probabil, vândute.