Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Porți deschise, la Atelierele Malmaison
atelierele malmaison

Porți deschise, la Atelierele Malmaison

Atelierele, galeriile și grădina Malmaison vor fi deschise, pe 28 și 29 mai, cu expoziții și acțiuni speciale alături de o mare comunitate artistică independentă din București.

La un an după evenimentul de deschidere a Atelierelor Malmaison, publicul e invitat din nou să parcurgă întreg spațiul de pe Calea Plevnei.

Parter: Atelier deschis: Tudor C. Popa

Etajul 1: Ateliere deschise: Otto Constantin, Covrig & Veta Jones, Loreta Isac Cojocaru & Constantin Cojocaru, Ramon Sadîc, Virginia Toma, Adriana Preda & Catalin Velea, Ioana Gheorghiu, Livia Fălcaru, Nicoleta Moise, Mircea Popescu – Ten Ways to Spot The Dark (artwork showcase), Miruna Radovici, Mihail Coșulețu
Cazul101: vernisaj Joachim Perez – „SHOW ME A BETTER WAY” / solo show
MATKA prezintă Rezidența21
Ivan: vernisaj Lia Perjovschi – „Culori (Colors)” / solo show
(Sandwich) Rezidența Lubenița: Olena Pronkina
Târg autonom de artă

Etajul 2: Ateliere deschise: Silvia Trăistaru, Zoltán Béla: Eul, Lucian Bran, Eduard Constantin – „8 Million” (work in progress), Giles Eldridge & Elena Diaconu, Dan Vezentan, Larisa Crunțeanu, Floriama Candea,
Cabinet 44 – Cabinet Case #2: Virginia Toma – Pasaje-adevăr / solo show
VAGon: vernisaj Mara Oglakci – A goodbye to adolescence / solo show, instalație participativă
/SAC @ MALMAISON: L’Année dernière à Malmaison / group show
(Sandwich Offspace) Rezidența Lubenița: Uliana Shchabel

Atelierele Malmaison

Inițial o cazarmă militară, clădirea Malmaison are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 177 de ani, timp în care aici au funcționat, pe rând, o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, o închisoare în timpul regimului lui Antonescu și un centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist. Atelierele Malmaison își propun să integreze clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie.

Atelierele Malmaison ocupă aproximativ 3.000 mp din clădirea Malmaison, iar spațiile de lucru sunt ocupate în totalitate pe termen lung. Primul etaj al spațiului a fost complet renovat și ocupat de 20 de ateliere de artiste și artiști, 2 spații non-profit, o galerie de artă și un studio de fotografie, iar al doilea etaj, de 15 ateliere de artiste și artiști și 7 spații de proiecte coordonate de grupuri artistice, asociații non-profit sau galerii de artă.

Proiectul Atelierele Malmaison a luat formă în mod organic, independent, prin autoorganizarea unui grup multidisciplinar activ în diferite medii pe scena de artă contemporană din București. Deși nevoia unor inițiative de acest tip nu este deloc una nouă, de puține ori în istoria scenei de artă bucureștene un grup atât de extins a reușit acest tip de coagulare.

Spațiul urmărește să contribuie la conturarea unui context cultural stabil și sustenabil pe termen lung prin solidarizare, încurajarea colaborărilor între artiste, artiști și alți agenți culturali pe plan național și internațional și susținerea noilor generații, care au nevoie de o structură de suport stabilă.

Comunitatea formată în jurul Atelierelor consideră că arta și artiștii, artistele trebuie sa aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar creația lor necesită o susținere pe termen lung prin existența spațiilor de expunere și de lucru accesibile ca preț și locație. Programul cu publicul larg este limitat la două deschideri oficiale anuale ale întregului spațiu și la alte câteva deschideri punctuale de ateliere, spații independente sau galerii.