Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Portret rar al ultimului împărat bizantin, descoperit în Grecia
imparatul constantin xi, ministerul grec al culturii

Portret rar al ultimului împărat bizantin, descoperit în Grecia

Un portret al ultimului împărat bizantin, Constantin XI Palailogos, a fost descoperit în Grecia, pe o frescă de la mijlocul secolului al XV-lea într-o mănăstire din Aigialeia, în regiunea Achaea.

Constantin XI Palaiologos a condus Imperiul Bizantin pentru o scurtă perioadă, între 6 ianuarie 1449 și 29 mai 1453, murind în luptă în timpul căderii Constantinopolului, când capitala a fost capturată de otomani. Imperiul Bizantin pierduse teren încă din secolul al VII-lea și a dispărut complet după bătălia din 1453. Pictura este ultimul portret cunoscut al unui împărat bizantin realizat în timpul domniei sale.

În portret, împăratul apare purtând regalia împodobită cu vulturi cu două capete încoronați. Acestea erau simboluri ale dinastiei Palaiologos, care a fost cea mai longevivă din Imperiul Bizantin. Aceasta a produs împărați și conducători între secolele XIII și XV.

În plus, el poartă o coroană cu bijuterii și ține în mână un sceptru cruciform. Mantia sa purpurie ar fi fost vopsită din lichidul produs de glandele melcului de mare Bolinus brandaris, care era foarte scump și, prin urmare, era rezervat doar pentru a fi folosit de familia regală (despre care se spunea că „se naște în purpură”) în timpul Imperiului Bizantin. După căderea Constantinopolului, fermele de recoltare a melcilor au fost distruse de turcii otomani, însă asocierea purpuriului cu regalitatea continuă să existe.

Se crede că fresca este opera unui artist din Mystras, un oraș situat la sud de mănăstirea Aigialeian, unde tânărul Constantin a trăit și a condus timp de cinci ani înainte de a deveni împărat.

Credit foto: Ministerul grec al Culturii