Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Povestea singurului tablou cunoscut al trupei The Beatles
the beatles, images of a woman

Povestea singurului tablou cunoscut al trupei The Beatles

Singurul tablou cunoscut al trupei The Beatles, realizat și semnat de toți cei patru muzicieni, va fi licitat la Christie’s New York în prima zi a lunii februarie.

Ascunși de fani într-o cameră de hotel din Tokyo, în 1966, membrii grupului englez au finalizat împreună o lucrare de artă psihedelică.

A fost intitulată „Images of a Woman”, acrilic și acuarelă pe hârtie, are dimensiuni de 54,6 x 78,8 cm și o valoare estimată la 400.000 – 600.000 de dolari.

O lume proprie

The Beatles stabilise în anii ’60 o nouă unitate de măsură a succesului – trupa ținea primele pagini ale ziarelor, era urmărită peste tot de admiratori, cânta cu casa închisă oriunde în lume.

Managerul grupului, Brian Epstein, a aranjat ca The Beatles să susțină cinci concerte în sala Budokan, o arenă acoperită construită inițial pentru Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 1964.

În timpul șederii lor în apartamentul prezidențial de la hotelul Hilton din Tokyo, între 29 iunie și 3 iulie 1966, muzicienii au beneficiat de o securitate sporită – a fost un motiv de mândrie pentru oficialii japonezi să mențină trupa în siguranță în fața mulțimilor de fani și a nenumăratelor amenințări care erau obișnuite în timpul periplului trupei.

„Erau aduși și scoși în hotel prin intrările și ieșirile de serviciu. În afară de faptul că mașinile lor mergeau cu viteză pe străzi și că oamenii le făceau cu mâna de la distanță, nimeni nu intra cu adevărat în contact cu ei. Chiar și în arenă, publicul era ținut departe de scenă”, explică Mark Lewisohn, istoric, biograf și autoritate engleză în materie de The Beatles.

În Japonia, trupa și-a creat o lume proprie în camera de hotel, și datorită materialelor artistice de înaltă calitate care i-au fost oferite. Echipați cu hârtie japoneză de calitate, acuarele, vopseluri și pensule, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr au creat ceea ce avea să devină singurul tablou cunoscut realizat și semnat de fiecare dintre ei.

Lucrarea, finalizată în două nopți

Fotograful Robert Whitaker a fost cu trupa în turneu, iar imaginile lui color au surprins acea perioadă.

În fotografiile lui, patru scaune sunt aranjate în jurul unei mese, pe care membrii trupei au așezat o foaie de hârtie dreptunghiulară. În centru este amplasată o lampă, atât pentru a ține hârtia, cât și pentru a o lumina. Sub becul aprins, fiecare a început să creeze din colțul său și să lucreze treptat spre centru.

„Se opreau din pictat, se duceau să cânte, apoi spuneau «Să ne întoarcem la tablou!»”, își amintește Whitaker, adăugând că lucrarea a fost finalizată în două nopți. „Nu i-am văzut vreodată mai calmi sau mai mulțumiți decât în acel moment”.

Potrivit fotografului, cei patru nu au discutat vreodată despre ce pictau. „A evoluat în mod natural”, afirmă el.

The Beatles și artele plastice

Respectați pentru muzica lor, fiecare beatle a avut talent și în domeniul artelor plastice. „Fiecăruia dintre beatleși îi plăcea să deseneze și există multe exemple. Adesea, ei completau autografele cu câte un desen”, notează Lewisohn.

John Lennon a urmat o școală de artă timp de trei ani și a publicat două cărți de scrieri idiosincratice cu caricaturi ingenioase.
„Paul a fost întotdeauna un artist priceput și inventiv, capabil cu ușurință să obțină un nivel A în artă la sfârșitul celor doi ani de școală. A picat doar pentru că a plecat în primul turneu al trupei The Beatles”, mai spune Lewisohn.

Istoricul adaugă că George Harrison și Ringo Starr au desenat și ei deseori și „cu mult talent”.
„George prețuia un manual școlar care arăta că, atunci când ar fi trebuit să fie atent la profesori, el desena pagină după pagină schițe elaborate de chitare”.

„Images of a Woman”, după un jurnalist japonez

Lucrarea a căpătat numele „Images of a Woman” la sfârșitul anilor 1980, după ce un jurnalist japonez a spus că vede organele genitale feminine în cadranul lui Paul McCartney.

Dacă Lennon și McCartney au preferat vopseaua neagră pentru porțiunile lor, Harrison și Starr s-au bazat în mare măsură pe acuarelă și au unit cadranele cu un fundal vermillon puternic pentru a accentua efectul grafic general.
Când lucrarea a fost finalizată, ei au îndepărtat lampa și au semnat în zona rămasă albă.

Ei i-au oferit-o președintelui fan clubului oficial The Beatles din Japonia, Tetsusaburo Shimoyama. Ulterior, ea a ajuns, în 1989, la Takao Nishino (Japonia), apoi a fost licitată la Philip Weiss Auctions din New York, în 2012.