Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție Ai Weiwei axată pe design și arhitectură, la Londra
ai weiwei studio

Prima expoziție Ai Weiwei axată pe design și arhitectură, la Londra

„Ai Weiwei: Making Sense”, deschisă între 7 aprilie și 30 iulie la Design Museum din Londra, va fi prima expoziție a artistului axată pe design și arhitectură și va fi cea mai mare expoziție a lui în Marea Britanie în ultimii opt ani.

Aceasta va cuprinde lucrări care nu au mai fost prezentate vreodată în Marea Britanie, precum și piese noi și importante expuse pentru prima dată, potrivit anunțului făcut de muzeu.

Lucrări de mari dimensiuni vor fi instalate și în afara galeriei, în spațiile de acces liber ale muzeului, precum și în afara clădirii.

„Este o expoziție axată pe un concept foarte specific: designul. A trebuit să mă gândesc la modul în care folosim spațiul din Design Museum ca întreg, iar expoziția oferă o experiență bogată despre ce este designul și despre cum se leagă designul de trecutul nostru și de situația noastră actuală”, a spus artistul.

Expoziția este curatoriată de Justin McGuirk, curator-șef la Design Museum, și de Rachel Hajek, curator asistent la Design Museum.

Câmpuri extinse

Cunoscut în întreaga lume pentru arta și activismul său, Ai Weiwei lucrează în mai multe discipline: practica sa cuprinde arta, arhitectura, designul, filmul, colecționarea și curatoria.

În această expoziție, folosește designul și istoria creației ca o lentilă prin care analizează ceea ce prețuim. În centrul expoziției se va afla o serie de instalații majore specifice unui loc. Sute de mii de obiecte vor fi așezate pe podeaua galeriei într-o serie de cinci „câmpuri” extinse. Aceste obiecte – de la unelte din epoca de piatră la cărămizi Lego – au fost adunate de Ai Weiwei încă din anii 1990 și sunt rezultatul fascinației sale continue pentru artefacte și meșteșuguri tradiționale.

Aceste lucrări bazate pe colecții nu au mai fost reunite până acum. Trei dintre câmpuri au fost create pentru această expoziție și vor fi văzute pentru prima dată. Celelalte două nu au mai fost văzute în Marea Britanie.

Cinci lucrări de teren

Still Life – 1.600 de unelte care datează de la sfârșitul Epocii de Piatră vor fi așezate una lângă alta pentru a ne reaminti că originile designului își au rădăcinile în supraviețuire. Aceste capete de topor, dălți, cuțite și roți de tors sunt prezentate ca un teren de know-how uitat.

Left Right Studio Material. Acesta va consta în mii de fragmente din rămășițele sculpturilor din porțelan ale lui Ai, care au fost distruse atunci când studioul său „Left Right” din Beijing a fost demolat de statul chinez în 2018. Rămășițele sunt o formă de dovadă a represiunii pe care Ai Weiwei a suferit-o din partea guvernului chinez, precum și o mărturie a capacității sale de a transforma distrugerea în artă. Acest câmp este expus pentru prima dată.

Spouts – În acest câmp vor fi expuse aproximativ 200.000 de capete de porțelan de la ceainice și căni de vin lucrate manual în timpul dinastiei Song (960 – 1279). Dacă o oală nu era perfectă în momentul în care era fabricată, gura de scurgere era ruptă. Cantitatea este o mărturie a dimensiunii producției de porțelan din China în urmă cu o mie de ani.

Untitled (Porcelain Balls) – Aceste bile de tun au fost realizate în timpul dinastiei Song din porțelan Xing, un porțelan de înaltă calitate. Ai Weiwei a fost frapat de faptul că acest material prețios și aparent delicat a fost folosit cândva ca armă de război. Vor fi expuse aproximativ 100.000, iar lucrările de artă au fost create special pentru această expoziție.

Untitled (Lego Incident) – La fel ca alte obiecte din câmpurile artistului, Lego este produs la scară industrială, însă nu este lucrat manual. Ai Weiwei a început să lucreze cu acest material în 2014, pentru a realiza portrete ale prizonierilor politici. Când Lego a încetat pentru scurt timp să îi mai vândă, reacția sa pe rețelele de socializare a dus la donații copleșitoare de „cărămizi” din partea publicului. Acestea vor fi prezentate pentru prima dată sub forma unei opere de artă complet formate.

„Coloured House”, în premieră în Regat

„Ai Weiwei: Making Sense” va cuprinde și zeci de obiecte și lucrări de artă din întreaga carieră a lui Ai Weiwei, care explorează tensiunile dintre trecut și prezent, mână și mașină, prețios și fără valoare, construcție și distrugere.

O serie de lucrări de mari dimensiuni vor fi instalate în afara galeriei de expoziție, astfel încât toți vizitatorii Design Museum să poată lua contact cu opera lui Ai Weiwei.

Cea mai impresionantă va fi „Coloured House”, structura de lemn a unei case care a aparținut unei familii prospere din provincia Zhejiang, în estul Chinei, la începutul dinastiei Qing (1644 – 1911). Aceasta va fi instalată în atriumul Design Museum, iar vizitatorii vor putea să se plimbe în interiorul ei.

Ai Weiwei a pictat casa în culori industriale, combinând vechiul și modernul, și a instalat-o pe baze de cristal – conferind prezență și statut acestui supraviețuitor improbabil. Aceasta va fi prima dată când „Coloured House” va fi văzută în Marea Britanie.

coloured house, ai weiwei studio

coloured house, ai weiwei studio

Credit foto: Ai Weiwei Studio