
Prima expoziție europeană despre sultanatul mameluc, la Luvru
Musée du Louvre marchează o premieră europeană cu o expoziție amplă despre sultanatul mameluc (1250-1517), cu scopul de a aborda această epocă de aur a Orientului Apropiat Islamic în toată amploarea și bogăția sa, examinând-o dintr-o perspectivă transregională.
„Mamlouks 1250-1517” este deschisă în perioada 30 aprilie – 28 iulie 2025.
Istoria și cultura acestei societăți pluraliste – un imperiu glorios, însă puțin cunoscut – sunt prezentate prin textile, obiecte de artă, manuscrise, picturi, fildeșuri, decorațiuni interioare din piatră și lemn.
Expoziția, printr-o scenografie spectaculoasă, spații imersive și amenajări variate, al cărei tur durează două ore, invită vizitatorii într-o experiență vie a lumii mamelucilor.
Istoria mamelucilor
Mamelucii, soldați sclavi eliberați, în principal de origine turcă (și mai târziu caucaziană), și-au clădit legenda pe isprăvile lor războinice. Din 1250 până în 1517, sultanatul mameluc a cucerit ultimele bastioane ale cruciaților, a combătut și a respins amenințarea mongolă, a supraviețuit invaziilor cuceritorului Timur și și-a ținut la distanță vecinii turkmeni și otomani amenințători înainte de a ceda în fața expansionismului acestora din urmă. Sultanatul cuprindea Egiptul, Bilad al-Sham (Siria, Libia, Israel/Palestina, Iordania), o parte din estul Anatoliei și regiunea Hejaz din Arabia, care include Mecca și Medina.
Istoria acestuia nu poate fi redusă la cuceriri și lupte. Cultura, la fel de complexă ca societatea sa, făcea parte dintr-o epocă medievală puțin cunoscută și deosebit de fluidă. O lume în care sultanii se amestecau cu emirii și cu elitele civile bogate, toate implicate activ în patronajul artistic. O societate pluralistă în care femeile, precum și minoritățile creștine și evreiești aveau un loc. Un alt „regat de mijloc” în care Europa, Africa și Asia se întâlneau și în care oamenii și ideile circulau, la fel ca mărfurile și repertoriile artistice.
Structurată în cinci secțiuni (mamelucii, societatea lor, culturile lor, legăturile lor cu restul lumii și arta lor), expoziția prezintă aproximativ 260 de lucrări, dintre care o treime provin de la Louvre și de la Musée des Arts Décoratifs, alături de prestigioase împrumuturi naționale și internaționale, care dezvăluie o lume artistică, literară, religioasă și științifică plină de viață.
Sultanatul era atunci inima culturală a lumii arabe și moștenitorul unor mari tradiții. Cultura vizuală mamelucă a lăsat o impresie durabilă în istoria artei și arhitecturii.
Foto: Vas datat 1330 – 1340, Siria sau Egipt, aliaj cupru, cu încrustații din argint, aur și pastă neagră; Musée du Louvre