Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima licitație din România cu un comisar AI
regina maria și ginerele ei, regele alexandru i al regatului iugoslaviei

Prima licitație din România cu un comisar AI

Prima licitație din România cu un comisar AI va avea loc pe 31 martie, la ora 12:00, fiind organizată de Artmark.

Noua tipologie de vânzări lansată de casa de licitații, intitulată Timed Online, presupune desfășurarea exclusiv online a acestora, fără prezența umană a comisarului de licitație.

Astfel, o licitație de artă istorică, inclusiv o colecție de numismatică și medalistică, care propune colecționarilor și pasionaților de istorie o selecție de 165 de piese autentice de valoare muzeală – cărți rare, fotografii de epocă, arme nobile, medalii, plachete și hărți vechi – este prima care va fi administrată astfel.

Comisarul AI va monitoriza, verifica și valida ofertele

Comisarul de licitație AI a fost creat pentru acest nou tip de format, fiind programat să îndeplinească mai multe sarcini importante în timpului procesului de licitație.

Acesta va monitoriza activitatea participanților la licitație, va verifica și valida ofertele depuse, va identifica orice încălcare a regulilor licitației și va asigura defășurarea licitației într-un mod transparent și echitabil pentru toți participanții.

Mai mult, noul format permite participanților la licitație să știe din timp dacă există contra-oferte pentru loturile de care sunt interesați, având în vedere că în catalogul online va fi afișat, înainte de licitația propriu-zisă, prețul curent la care s-a ajuns în urma colectării de oferte pre-licitație. În cazul în care oferta unui participant a fost depășită, acesta va fi înștiințat prin e-mail, având posibilitatea să modifice prompt oferta.

Fotografii de epocă și partituri speciale, în licitație

Sub noul format Timed Online Auction va fi scos la vânzare lotul format din două fotografii ilustrându-i pe regina Maria și pe ginerele ei, regele Alexandru I al Regatului Iugoslaviei.

Fotografiile au fost dăruite de regina Maria omului de afaceri american Waldemar de Barcow, baron. Cele două piese, cu prețul de pornire de 1.500 de euro, sunt însoțite de semnătura olografă a reginei și ramă cu coroană regală surmontată.

O remarcabilă prezență este și placheta „Partitura romanței Steluța de Vasile Alecsandri, Lăutarilor Români”. Piesa din alamă, cu prețul de pornire de 100 de euro, cuprinde partitura „Steluței”, inițial o poezie a lui Vasile Alecsandri, adaptată ulterior de compozitorul Dimitrie Florescu pentru a deveni o lucrare populară în vremea celor doi.

Pasionații și colecționarii de piese istorice au acces și la o cască militară americană, model M1. Piesa, ce datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când armata americană a schimbat căștile soldaților săi, are prețul de pornire de 175 de euro.

Până pe 31 martie, piesele istorice sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul orar 10:00-20:00, dar și online, pe artmark.ro.