Prima retrospectivă Adrian Chira, la Palatul Culturii din Târgu Mureș
Prima retrospectivă a creației artistului Adrian Chira (1958 – 2017), intitulată „Urme și semne”, este găzduită de Palatul Culturii din Târgu Mureș în perioada 4 februarie – 4 aprilie.
Organizată în colaborare cu familia artistului și curatoriată de Mariana Șerban și Cora Fodor, expoziția va prezenta lucrări de pictură, grafică, ceramică și poezie.
Mai mult de 70 de picturi, obiecte personale și reconstituire a atelierului
Creația lui Adrian Chira, avangardistă, traversează bariere, cadre și contexte cultural-geografice, limbajul său vizual înscriindu-se în cel universal. Ea constituie o permanentă sursă de interpretare, reconsiderare și readucere în prim-plan. Virtuozitatea gestului pictural nativ, sincer, confesiv, exploziv în culoare, expresionismul existențial, umorul, ironia și autoironia, penalizarea kitsch-ului, dimensiunea ludică ascunzând adesea tragicul, semnele cu semantică simbolică sunt câteva dintre caracteristici. Adesea, abstractizarea cu punctări lirice își găsește referințe concrete, ca niște obligatorii ancore de acostare la realitate.
Vast arcuită cronologic, „Adrian Chira. Urme și semne” privește fațetat și amănunțit viața și creația acestui artist. Își dorește să accentueze prin lucrările expuse, multe dintre ele în premieră, limbajul personal de exprimare a ciclurilor tematice – „Fereastră”, „Posibil călător”, „Mașina de scris vise”, „Hrană”, „Loc pentru suflet”, „Totem pentru inimă” și altele – oferind repere ale reconstituirii întregului pentru înțelegerea și contemplarea sa. Sunt puse astfel în valoare lucrările aflate în patrimoniul Muzeului Județean Mureș alături de cele împrumutate cu generozitate din colecția familiei.
Prezentând ipostaze noi ale creației sale, pe lângă cele peste 70 de picturi, expoziția cuprinde lucrări de grafică, obiecte de ceramică și o secțiune în care e reconstituit un fragment din atmosfera atelierului său cu foarte multe obiecte personale și cu lucrări ale altor artiști apropiați lui. Unul dintre aceștia, sculptorul Dorel David Morar, în „Gânduri pentru Adi”, menționa: „Noi cei care l-am cunoscut, poate ne mai amăgim că de undeva, de după un colț de stradă, să apară cu pălăria lui largă și să continuăm o conversație neterminată cândva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat…”
Pentru a conferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția oferă un alt element inedit, din intimitatea sufletului artistului: poezie scrisă de acesta, nefăcută public până acum, în manuscris, inserată discret printre lucrări. Tot în zona de inedit vor exista câteva albume-arhivă ce conțin, cronologic: schițe, crochiuri, fotografii, desene, documente etc., majoritatea în original, care pot fi consultate și savurate de fiecare dintre vizitatori, revelând noi aspecte ale vieții și contextului creației artistului.
Pe parcursul desfășurării expoziției vor avea loc evenimente corelate proiectului expozițional și activități pentru copii, bazate pe explorare multisenzorială și practică. Acestea din urmă vor fi coordonate de artista Mariana Șerban.
Adrian Chira, Târgu Mureș, urme și semne artistice
Adrian Chira a fost foarte legat de orașul Târgu Mureș, unde s-a stabilit în anul 1986. Aici și-a desfășurat activitatea creatoare timp de 31 de ani. Prin personalitatea sa complexă, voluntară, tranșantă și tumultuoasă, prin implicarea activă, spiritul organizatoric dar și de frondă, cu atitudine, a marcat profund viața artistică a orașului, opinia sa fiind adesea luată ca reper, lăsând o urmă pregnantă în societatea în care a trăit. Talentul demonstrat prin multele expoziții personale sau de grup, stilul atât de caracteristic și ușor de identificat – semnele artistice, toate l-au poziționat ca figură importantă pe scena vieții culturale.
A fost unul dintre inițiatorii simpozionului Interart-East cuprinzând instalații, performance-uri și video-artă. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Târgu Mureș, pe care a condus-o timp de aproximativ zece ani. A fost specialist-expert în domeniul artei decorative, în cadrul Oficiului pentru patrimoniul cultural de la Muzeul Județean Mureș și, ulterior, la Muzeul de Artă. Începând cu anul 2002, a inițiat, organizat și coordonat opt ediții de expoziții și tabere de artă „Totem”.
Catalog „Adrian Chira. Urme și semne”
Catalogul-monografie care va apărea pe parcursul desfășurării expoziției vine să întregească imaginea universului său artistic, completând-o cu reproduceri ale lucrărilor prezente în expoziție, amănunte biografice, fotografii din arhiva familiei etc.
În plus, prezintă prin imagini toate etapele și ciclurile relevante pentru parcursul artistic alternate cu eseuri, cronici și texte critice semnate de Mircea Țoca, Virgil Mocanu, Adrian Guță, Corneliu Antim, Maria Magdalena Crișan, Aurora Dumitrescu, Liviu Suhar, Alexandra Titu și Constantin Prut, Gheorghe Pogan, Valentin Ciucă, Vasile Duda, Petru Bejan, Luiza Barcan, Pavel Șușară, Marcel Tolcea, Oliv Mircea, Cora Fodor.
Conceptul grafic aparține artistelor: Andreea Șerban-Chira și Mariana Șerban.
Adrian Chira, date biografice
Adrian Chira s-a născut în 1958, la Dej. În 1978, a absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Baia Mare. În 1979, s-a angajat ca machieur la Opera Română din Timișoara. Între 1984–1986 a lucrat ca ceramist la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. În 1986, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca. În același an, s-a stabilit la Târgu Mureș și a devenit muzeograf-expert în arte decorative la Oficiul pentru Patrimoniul Cultural din cadrul Muzeului Județean Mureș. Ulterior, în aceeași instituție s-a transferat la Secția de Artă, unde a rămas până la sfârșitul vieții. Tot în 1986 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Târgu Mureș, iar în perioada 1996 – 2002, președinte al acesteia.
În 1988, a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu Mureș pentru pictură, iar în 2007, diploma de excelență la Simpozionul de Artă Contemporană „Formă – Culoare – Timp” de la Negrești-Oaș. În 2008, i-a fost acordată diploma de excelență la Simpozionul de Artă Contemporană „Citadin”, Târgu Mureș. În 2009, a obținut Premiul „Corneliu Baba” la Salonul Anual al Filialei Alba Iulia și premiul pentru pictură la Bienala Internațională de Artă Plastică, Arad.
În 2011, a primit diploma de excelență a Ministerului Culturii din Republica Moldova, iar în 2016 i-a fost decernată distincția „Pro Cultura” din partea Primăriei Târgu Mureş. A expus în țară și în străinătate și a participat la mai mult de 40 de simpozioane de creație artistică.
Lucrările lui se află în colecțiile unor instituții precum Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Muzeul Județean Mureș, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, Muzeul de Artă Contemporană – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și în multe colecții particulare din țară și străinătate.
Proiectul expozițional „Adrian Chira. Urme și semne” este organizat de Muzeul Județean Mureș în cadrul proiectului „Reabilitarea Palatului Culturii”, cu valoare totală de 10,9 milioane lei. Obiectivele specifice ale proiectului constau în reabilitarea monumentului istoric Palatul Culturii, valorificarea durabilă a acestuia prin promovarea potenţialului turistic şi cultural şi, implicit, creşterea numărului de vizitatori cu 6%.
Fotografii publicate prin amabilitatea Muzeului Județean Mureș – Secția de Artă