Prima retrospectivă pariziană dedicată lui Oskar Kokoschka, la Muzeul de Artă Modernă
Muzeul de Artă Modernă din Paris prezintă, din 23 septembrie 2022 până în 12 februarie 2023, prima retrospectivă pariziană dedicată artistului austriac Oskar Kokoschka (1886-1980). Retrasând șapte decenii de creație picturală, expoziția reflectă originalitatea dovedită a artistului și permite privitorului să traverseze alături de el secolul al XX-lea european.
Pictor, dar și scriitor, dramaturg și poet, Oskar Kokoschka apare ca un artist angajat, mânat de răsturnările artistice și intelectuale de la Viena de la începutul secolului XX. Prin dorința sa de a exprima intensitatea stărilor de spirit ale timpului său și prin talentul pentru provocare, a devenit pentru critici îngrozitorul copil al Vienei din 1908 unde, susținut de Gustav Klimt și Adolf Loos, a inspirat o nouă generație de artiști, inclusiv pe Egon Schiele. Portretist al societății vieneze, Kokoschka reușește să pună în evidență interioritatea modelelor sale cu o eficiență de neegalat.
Afectat de despărțirea de compozitoarea Alma Mahler, cu care a avut o relație tumultoasă între 1912 și 1914, Kokoschka s-a înrolat în armată la izbucnirea Primului Război Mondial. Va fi grav rănit de două ori. A predat apoi la Academia de Arte Frumoase din Dresda, unde a cercetat noi forme de expresie picturală, în contrapunct cu mișcările contemporane precum expresionismul, Noua Obiectivitate și abstracția.
Artist „degenerat”
Călător neobosit, în anii 1920 a întreprins multe călătorii în Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Fragilitatea sa financiară l-a forțat să se întoarcă la Viena, care a cunoscut de la începutul anilor 1930 tulburări politice majore, forțându-l să plece la Praga în 1934. Considerat de naziști drept artist „degenerat”, lucrările sale au fost retrase din muzeele germane. Kokoschka se angajează atunci pe deplin în apărarea libertății în fața fascismului. Forțat la exil, a reușit să fugă în Marea Britanie în 1938, unde a luat parte la rezistența internațională.
După război, devine o figură de referință pe scena intelectuală europeană și participă la reconstrucția culturală a unui continent devastat și divizat. El explorează tragediile grecești și poveștile mitologice pentru a găsi fermentul comun al societăților. Îndepărtându-se de cultura și limba germană, s-a mutat la Villeneuve, în Elveția francofonă, în 1951. Lucrările ultimilor ani mărturisesc un radicalism pictural apropiat de primele sale lucrări, prin lipsa lor de concesii. Credința sa în puterea subversivă a picturii, vector de emancipare și educație, a rămas de neclintit până la moarte.
Expoziția „Oskar Kokoschka. Un fauve à Vienne” reunește o selecție unică a celor mai semnificative 150 de lucrări ale artistului datorită sprijinului unor importante colecții europene și americane.
Expoziția va fi prezentată la Guggenheim Bilbao din 17 martie până la 3 septembrie 2023.
Credit foto: Oscar Kokoschka – „Autoportrait/ Selbstbildnis”, 1917, mam.paris.fr